Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Ядете ли нощем?

Ако го правите рядко и не прекалявате - не е фатално. Ако обаче често поглъщате огромни количества храна през нощта, може да страдате от синдрома на нощното хранене (NES).

Ядете ли нощем? Колко често го правите? Защо ядете през нощта?

Това са трите основни въпроса, чиито отговори ще ви помогнат да разрешите проблема с нощното хранене. Ако установите, че яденето нощем за вас е безобиден вреден навик, който контролирате безпроблемно, просто трябва да нанесете някои корекции в хранителния си режим. Но ако нощното хранене при вас зачестява и излиза извън контрол, вземете мерки.  Кога яденето през нощта се превръща в синдром на нощното хранене (Night Eating Syndrome - NES)?

Едва ли подозирате за съществуването на синдрома на нощното хранене (Night Eating Syndrome – NES). Американският психиатър Алберт Стукард за пръв път използва термина през 1955 година. Страдащите от синдрома на нощното хранене нямат апетит през деня, но наваксват с тежки пристъпи на глад през нощта. Поглъщат огромни количества храна (предимно вредна), преяждат и след това изпитват чувство за вина. В резултат изпадат в чести депресивни състояния и занемаряват външния си вид.

Страдащите от NES обикновено са с наднормено тегло и ниска самооценка. Синдромът на нощното хранене е хранително нарушение с основен причинител стресът. Хормоналният ритъм е нарушен, биологичният часовник също излиза от ритъм и обмяната на веществата се забавя. Синдромът на нощното хранене се лекува с психотерапия, както останалите нарушения в храненето (анорексия, булимия, орторексия и т.н.). Промяна в хранителния режим, контрол на стреса и хормонална терапия – това са методите за лечение на NES.           

Защо да се откажете от нощното хранене?

Нощта е време за пълноценен сън, не за ядене. Дори да не сте застрашени от синдром на нощното хранене, яденето през нощта при всички случаи не е полезно. Не е здравословно да си лягате с пълен стомах. По време на сън храносмилането спира и е по-добре да прекарате бързо храната през храносмилателния си тракт, за да имате колкото се може по-малък контакт с остатъците.Когато се храните по-рано през деня (особено, когато консумирате добре балансирани и здравословни храни), се зареждате с енергия за физическа активност през целия ден. Вкарвате повече движение в ежедневните си дейности, спортувате или ходите на фитнес. Но когато се храните вечер, непосредствено преди лягане, организмът ви се отпуска и се подготвя за сън. В покой тялото не се нуждае от много гориво. Приетата енергия не влиза в употреба и се складира под формата на мазнини.  

Как да откажете среднощното ядене?

Спрете консумацията на храна поне 2 часа преди лягане. Така ще преместите приема на калории към по-ранната част на деня. Повишаването на енергията след хранене ще ви подтикне да сте по-активни през следващите часове. Вечерта организмът се подготвя за сън, затова няма да имате полза от метаболитния тласък или от повишената енергия при късното вечерно хранене.

Ако чувствате лек глад преди да си легнете, значи сте оставили достатъчно време за обработка на храната след последното си хранене. Затова си лягайте с леко празен стомах. Ще се събудите гладни и ще искате закуска, която е най-важното хранене за деня. е вечеряйте пикантни и прекалено вкусни храни, защото увеличават апетита и затрудняват контрола на глада. 

Пийте повече течности вечер, за да запълните стомаха и да намалите апетита си.

Мийте си зъбите непосредствено след вечеря, а не преди лягане. Така ще си създадате психологическата нагласа, че сте приключили с храненето за деня.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии