Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Американската кухня

Американската кухня днес символизира нездравословния начин на хранене, прераснал в масово затлъстяване на населението по целия свят.

Но американската кухня не е само хамбургери и кока-кола. Кратка история на американската кухня.Американската кухня е кухнята на САЩ.

Историята на американската кухня датира от преди колониалния период, когато индианците (коренните жители на Америка) имат богата и разнообразна кухня с изобилие от съставки.

С европейската колонизация стилът на готвене се променя значително, с множество съставки и модерни готварски книги с рецепти, пристигнали от Европа.

Американската кухня продължава да се променя с нахлуването на вълните от имигранти от всички краища на света, особено от Азия и Африка. Това нашествие създава богато културно разнообразие и уникален регионален характер на американската кухня.

Американската кухня на индианците

Коренните жители на Америка - индианците ловуват и се хранят с месо от всякакви животни – мечки, опосуми, катерици, плъхове, мармоти, глигани, бобри, лебеди, яребици, чучулиги, змии, алигатори, жаби, костенурки и т.н. Радват се на многообразието от диворастящи плодове – огромни ягоди от Вирджиния, боровинки, череши, касис, къпини, малини, сливи, бъз и т.н.

Индианците ядат и много риба – треска, херинга, камбала, есетра и т.н. От китовете използват не само месото, но и маслото. Тюленът, моржът и змиорката също намират място в кухнята на индианците.

Най-често използваният метод за приготвяне на храната от индианците е печенето на грил. Въртенето на шиш над огън също. Зеленчуците приготвят директно върху пепелта. Индианците изобретяват метод за варене върху нагорещени скални камъни. Те дори създават глинена печка, в която приготвят царевичен хляб.

Американската кухня – европейски, азиатски и африкански влияния

Когато европейските колонизатори идват в Америка, започват да развиват земеделието и животновъдството. Англичаните и французите оказват най-силно влияние върху американската кухня.

Американската кухня е много различна в различните региони. Всеки американски щат има свои кулинарни особености, а в някои щати дори има по няколко обособени региона. Например в Ню Инглънд хранителните навици са много близки до английските.

Най-често използвани за приготвяне на различни ястия са месата от елен, мечка, бивол и дива пуйка. От тях се приготвят супи, задушени ястия, колбаси и т.н.
Испанците във Флорида първи представят овцата на Новия свят и тя се превръща в основен поминък.

Американската кухня днес – ерата на хамбургера

В днешни дни американската кухня има различни влияния. Толкова различни, колкото мултиетническото население на Америка. Забързаният живот в Новия свят доведе до създаването на хранителната индустрия “fast foods”, която се превърна в основна характеристика на американската кухня такава, каквато я познаваме днес.

Храните във веригите за бързо хранене са вкусни и засищащи, но крайно нездравословни. Немските хранителни продукти хамбургер и хот дог превзеха Америка и станаха символ на американската кухня. Като прибавим всички полуготови, замразени храни, които стават за минути, няма защо да се учудваме на сериозния проблем със затлъстяването при американците, прераснал в масово заболяване на хората по целия свят.

Но да не забравяме, че американската кухня включва също вкусни и полезни салати, ястия с пуешко месо, чудесен тиквен пай и т.н.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии