Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Английската кухня

Английската кухня не е толкова популярна, колкото френската и италианската, тъй като лесно се поддава на чужди влияния. Английската закуска, следобедното пиене на чай, бифтекът, ростбифът и мъфините, са основните акценти в английската кухня.

Особености на английската кухня От началото на Английския ренесанс английската кухня се характеризира със своята простота на приготвяне на ястията и е базирана на висококачествени природни продукти. Това е резултат от наследството на английските пуритани.

Традиционните ястия са с древен произход – печени и задушени меса, дивеч и солени пайове с месо, варени и задушени зеленчуци, бульони, сладководни и морски риби – варени, печени на грил и на фурна.

През ХІV излиза прочутата готварска книга „Forme of Cury“ с рецепти от главния готвач на крал Ричард ІІ.

Съвременната английска кухня е повлияна от островното разположение, климата, времето на Британската империя и следвоенната имиграция, от европейските кухни, най-вече от френската кухня, обогатена е със съставки и идеи от индийската и от китайската кухня.

Особено силно е влиянието наамериканската кухня, най-вече на „fast food“ индустрията.

Английската кухня от сутринта до вечерта

Английска закуска“ е станало нарицателно за пищната, разнообразна и висококалорична закуска на англичаните.

Чинията в английската закуска е препълнена с варени, бъркани, яйца на очи или на омлет, пържен бекон, шунка и/или наденички, хляб, конфитюр, чай. За да стане по-здравословна се добяват плодове, зеленчуци и портокалов сок. Обядът е по-лек и обикновено се състои о сандвич или салата. Английската традиция за следобедно пиене на чай (5 o'clock) е запазена дори в днешното, натоварено ежедневие на англичаните. Чаят обикновено върви със сандвичи или сладкиши. Английската вечеря също е обилна като закуската и задължително включва месо или риба.

Месото в английската кухня

Най-популярните меса в английската кухня са говеждото и овнешкото. Най-често се приготвят на грил или печени на фурна, както и в чудесни английски супи. Английският бифтек и английският ростбиф с говеждо месо са известни в целия свят. Печеното месо се овкусява с различни сосове (уорчъстърски, къмбърлендски, табаско, кетчуп и т.н.), за да придобие характерния си вкус.

Традиционна английска рецепта е овнешки бут с желе от френско грозде. Домашните и дивите птици (предимно пуйки и патици) също заемат важно място в английската кухня, а телешкото месо става все по-популярно.

Сладководните и морските риби най-често се приготвят варени или печени на грил и се сервират с бял, гъбен или доматен сос. Стридите в английската кухня се славят със своето високо качество. Соленото тесто с месо, приготвено по различни начини, е голям специалитет на английската кухня. Солените мъфини със сирена или колбаси също се радват на солидно присъствие в английската кухня.

Въпреки че месото заема основно място в английската кухня, англичаните консумират и много зеленчуци. Най-предпочитани са карфиолът, зелето, грахът, морковите и аспержите. Най-често се задушават, приготвят се на салати или се сервират като гарнитура на множеството месни ястия в английската кухня. Бобовите растения в английската кухня се консумират предимно печени, особено фасулът.

Десертите в английската кухня

Най-популярните десерти в английската кухня са тестените. Симпатичните малки кексчета, наречени „мъфини“, са известни в цял свят. Английските кифлички „scones“ също са много популярни и нямат нищо общо с нашата представа за кифлички. Те приличат на курабийки и се приготвят по разнообразни десерти. Англичаните правят страхотни пудинги, желета и други десерти с плодове.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии