Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Киноа - древна екзотика в чинията

Киноа е зърнена култура, известна още от древността. Благодарение на превъзходните си хранителни качества, киноата става все по-популярна сред любителите на здравословното хранене. Опитвали ли сте киноа?

Киноа (Chenopodum quinoa) е зърнена култура, близък родственик на спанака, цвеклото и лободата. Известна е отпреди 10000 години. Родината й е Южна Америка.

Инките я приемат за свещена и я консумират ежедневно, наред с картофите и царевицата. Вождът на племето хвърля първите семена на киноата, след което започва празнуването по случай засаждането й. Киноата се отглежда по склоновете на Андите.

Най-големите производители и износители на киноа в световен мащаб са Перу, Боливия и Еквадор. Използва се за храна и лекарство. Съществуват различни сортове киноа, но най-популярни са обикновената киноа (с дребни, светлобежови семена) в Перу и кралската киноа (с по-едри, червеникави семена) в Боливия.

В Южна Америка наричат киноата "дребен ориз", семената й наподобяват на кускус, има лек орехов аромат, а по хранителни качества прилича на млякото. Що за храна е киноата?

Киноа - хранителни качества

Киноа е най-пълноценната зърнена култура. Отличава се с удивителни хранителни качества. Киноата е изключително богата на белтъчини (до 20%) , при това с всичките 8 незаменими аминокиселини. Тази уникална зърнена култура е отличен източник на витамини (най-вече Е и от групата В), минерали (цинк, желязо, магнезий, фосфор) и растителни влакна (фибри).

Киноата не съдържа глутен и това я прави много подходяща за всички, които имат непоносимост към него.

Може да се консумира покълнала или сварена, в салати, като гарнитура на основни ястия или в десерти, да приготвяте хляб и хлебни изделия с киноа, вместо с брашно и т.н. Дори се произвежда алкохолна напитка от киноа, с вкус, подобен на бирата. В Перу, Еквадор и Колумбия приготвят бургери от киноа с орехи (киноа, лук, слънчогледово семе, бадеми и целина), които се пържат със зехтин.

Хранителни стойности в 100 г киноа: 368 ккал, 14 г белтъчини, 64 г въглехидрати, 6 г мазнини и 7 г фибри.

Киноа - здравословни качества:

- Киноа подобрява дейността на стомашно-чревния тракт.
- Киноа поддържа клетъчните функции.
- Киноа помага за по-бързото заздравяване на раните.
- Киноа предпазва от сърдечносъдови заболявания.
- Киноа съдържа всички жизненоважни вещества и е особено подходяка за малки деца и бременни жени.

Киноа в диетата

Диетолози от целия свят ценят високо диетичните и здравословните качества на киноата. Киноата подобрява храносмилането и стимулира метаболизма. Осигурява на организма пълноценни белтъчини и на практика замества животинските продукти в диетата. Високото протеиново съдържание прави киноата безкрайно полезна за активно спортуващите.   

Киноата е най-добре да се съхранява в хладилник. Покълва бързо (за няколко часа) и се сварява само за около 15-20 минути. В България се продава в магазините за здравословно хранене.

Приятен апетит!

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии