Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Диетите могат да бъдат и опасни

В края на есента и началото на зимата много хора се опитват да запазят оптимално тегло, като се подлагат на различни диети, но най-популярните от тях у нас могат да се окажат опасни за здравето, предупреди специалистката по диететика и университетска преподавателка проф. Донка Байкова.

Широко практикуваната в последните месеци диета на Пиер Дюкан е концентрирана на белтъчини, които се разграждат в организма до урея и креатинин.

В месото на младите животни пък се съдържат пурини, които се разграждат до пикочна киселина. Тези токсични вещества удрят черния дроб и могат да го увредят, обяснява проф. Байкова като уточнява,  че уреята е хепатотоксична и мозъчнотоксична.

Креатининът пък от своя страна води до затруднено функциониране на бъбреците, а пикочната киселина е рискова по отношение на развитието на камъни в тях. Това е и причината практикуващите диетата на Дюкан да имат проблеми с бъбреците. Практикуването й в продължение на повече от 5 дни води след себе си риск за нарушаване на чернодробните и бъбречните функции и пристъпи на подагра.

В сравнение с диетата на Дюкан, тази на Аткинсън е направо разкош за организма, тъй като тя включва зеленчуци, които неутрализират частично вредните ефекти от приемането на свръхбелтъчини.

Чаено- плодовите диети не бива да се практикуват повече от 3 дни, категорична е проф. Донка Байкова. След този период организмът, който е бил лишен от белтък, започва усилено да си го набавя сам от себе си.

Получава се т.нар. глюконеогенеза, което на практика означава, че той започва да посяга на мускулната маса и да се храни от себе си. Първият орган, който бива засегнат, е черният дроб. Той започва да се самосмила, а човекът, подложен на такава диета, развива остра жълта атрофия на черния дроб, от която изходът в повечето случаи е хепатална кома. Заболяването се развива за дни, понякога само за часове.

Така, че извода който може да си направим от казаното дотук, е че човек трябва да се научи да се храни често, но с малки порции или да се обърне към специалист, който да изготви специална диета отговаряща на годините, килограмите, съобразена с неговите заболявания и общо физическо състояние на организма му.

Недейте да импровизирате с всевъзможни диети и имайте едно на ум, че всяка драстична промяна в начина на хранене води до силен стрес за организма, което може да се превърне в предпоставка за отключването множество заболявания.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии