Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Внимавайте с консумацията на великденски яйца покрай празника

Според германски специалистите, цитирани от "Дойче веле", варените яйца не само няма да натоварят нивото на холестерола (холестерин), но дори ще понижат стойностите му.
Затова можете спокойно да си хапнете повечко боядисани яйца по Великден.

Предупреждението идва тъкмо навреме, като се има предвид, че след края на Великия пост, когато трябва да се "чукнем" с шарено яйце за здраве с много приятели и роднини, изяждаме за няколко дни повече яйца, отколкото понякога дори за месец.

Освен всичко останало поръсените с сол и пипер великденски яйца са и много вкусни и са неизменна част от празника.

Яйцата принципно се смятат за холестеринови бомби, което е напълно несправедливо, успокоява диетологът Свен-Давид Мюлер от здравния портал.

По думите му те са важни доставчици на хранителни вещества и почти не оказват влияние върху нивото на холестерола, а допринасят за оптималния начин на хранене.

По едно яйце за закуска е здравословно и не е опасно, уверява Мюлер, като обяснява, че холестерола може да се повиши само ако се консумират храни с по-голямо съдържание на мазнини.

Мазнината се състои от три вида мастни киселини - наситени, прости ненаситени и полиненаситени. Отговорност за повишеното ниво на холестерол в кръвта носят най-вече наситените.

Специалистите препоръчват те да се ограничат, а да се приемат повече ненаситени. Делът на мазнините в яйцето е: 28% наситени, 42% прости ненаситени и 14% полиненаситени мастни киселини, което го прави изключително балансиран продукт.

Лецитинът от жълтъка дори намалява нивото на холестерола, както се потвърждава от различни проучвания.

Яйцето има и други плюсове - съдържа ценния от биологична гледна точка белтък, който е богат на аминокиселини. Човешкият организъм ги превръща в собствени белтъчини, които са много важна част от телесната маса.

Плюс това в яйцата, наред с разтварящите мазнините витамини като B 12, се съдържат фолиеви киселини и ценни минерални вещества като желязо и цинк.

Боядисаването на великденските яйца

Освен всичко, което се знае за тях, поръсените с сол и пипер великденски яйца са и много вкусни и са неизменна част от празника.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Това яйце се оставя настрана от другите и с него се подменя миналогодишното, което през цялото време е било в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ и на другия ден.

Как ще боядиса останалите яйца, е въпрос, който зависи от  вкуса на всяка домакиня.

От древни времена много култури асоциират яйцето с  Вселената.

Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.

Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци.

След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за козунаците - сладки обредни хлябове, които символизират тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.

Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии