Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Тайландската кухня е пикантна, оригинална и екстравагантна

Четири вкуса и “огънят” доминират в тайландската кухня - кисел, сладък, горчив, солен и лютив, който е над останалите. Магията на тайландското ястие е в сливането на вкусовeте.

Тайландската кухня - регионално определена

Ястията в 4-те основни региона на страната (Северен, Североизточен – Исан, Централен и Южен) са повлияни от кухните на съседните държави: Бирма, китайските провинции Юнан и Лаос на север, Камбоджа, Лаос и Виетнам на изток, и Малайзия на юг. Към тях влиза и т.нар  “тайландска кралска кухня”, формирана в двореца на кралство Аютая (1351-1767). Нейната изтънченост, готварски техники и използването на определени съставки оказват силно влияние на кухнята в Централен Тайланд.

Но тайландците не просто взимат назаем готови рецепти от съседните кухни, а обогатяват със свои оригинални съставки и готварски техники тайландската кухня, за да я превърнат в истинско чудо на кулинарното изкуство. Видът на храната е толкова важен, колкото и вкусът на ястията в тайландската кухня, затова декорацията е издигната в култ.  

Тайландската кухня  - характерни особености

Оризът в тайландската кухня е като хляба и картофите в европейските кухни. Той неутрализира вкусовете и “омекотява” лютивината на ястията.

В тайландската кухня съставките на ястията не се измерват, а се слагат “на око”. Начинаещите готвачи се учат от майстор-готвачите.

Буболечките са неизменна част от тайландската кухня - червеи, бръмбари, копринени буби, скакалци и т.н. се предлагат на щандове като ядки (?!?!).

Тайландската кухня изобилства от морски дарове, пикантни сосове, ориз, зеленчуци и екзотични плодове.

Тайландските готвачи никога не пържат, а само “деликатно запържват” храната.

Том Ям Кунг” е много популярна люта супа от скариди, гъби и лимонова трева.

Салатата от зелена манго “Сом Там” също е известна по цял свят със специфичния си вкус.

Лимоновата трева е една от най-използваните подправки в тайландската кухня. Тя придава на ястията специфичен, остър вкус, който не може да бъде сбъркан с нищо друго.

Тайландската кухня - култура на хранене

Тайландците пият чай, сок, кафе, кока-кола и всички останали напитки в прозрачни пликчета. Храните на клечка също са много разпространени в Тайланд. Хапки месо или риба, парчета яйца или панирани плодове и зеленчуци, набучени на бамбукови клечки, може да срещнете на всяка крачка в страната.

Тайландците издигат храненето в култ. Преди Втората световна война дори се поздравяват с израза “Kin khao reu yang” ("Не си ли ял още?"), а след това е заменен със “Sawat dee” ("Да си добре!"). Характерно за тайландската кухня е, че най-вкусно готвят на улицата, а не в ресторантите. Така че, ако планирате екскурзия до Тайланд, смело похапвайте от вкусотиите, които се предлагат от уличните търговци.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии