Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Как се произвеждат сухарите

Сухарите се произвеждат от цели плътни зърна. Технологията на производство позволява да се съхранят необходимите на организма витамини и минерални вещества, на които са богати житните култури.

В сухарите има голямо количество целулоза, която е важна за пълноценната работа на стомашно-чревния тракт. Не е правилно сухарите да заменят хляба напълно, но те имат място в пълноценното здравословно хранене. Произвеждат се от едромляно брашно.

Зърната се смилат заедно с обвивките, които са богати на  витамини и целулоза, отстранявани при производството на бяло брашно. След което навлажнените зърна, под действието на високо налягане и температура, бързо се разваряват.

Влагата се изпарява, а зърнената маса се раздува и втвърдява. Така се получават качествени сухари, които по състав могат да са: пшенични, ръжени, царевични, оризови, овесени, ечемични, от елда и от различни смеси.

Като продукт, приготвен от цели житни зърна, сухарите  затрудняват организма при извличането и усвояването на калории. Точно по-тази причина те се ползват при диети за отслабване и задържане на ниско тегло.

Липсата на мая е друго предимство на сухарите, за което трябва да се следи на етикета.

Когато се чудите какви сухари да изберете, имайте предвид следното:

Пшеничните сухари съдържат витамини, полиненаситени мастни киселини и минерални вещества.

Пшеницата помага за укрепването на имунитета, полезна е при заболявания на жлъчния мехур и черния дроб, както и при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Пшеничните сухари съдържат още и необходимите за организма магнезий и калций.

Ръжените сухари притежават съставки, които участват в нормализирането на инсулина в кръвта.
сухарите от ечемик нормализират работата на черния дроб и храносмилателната система, подобрявайки перисталтиката на червата.

Сухарите от елда оказват полезно въздействие върху храносмилането, върху състава на кръвта. Те са много полезни и страдащите от хипертония.

Оризовите сухари съдържат ценни микро- и макроелементи, богати са и на минерали. Оризът притежава добри абсорбиращи свойства и поглъща вредните частици и вещества.

Овесените сухари са подходящи за хора с повишена секреция жлъчен сок и съдови нарушения. Подпомагат пречистването на кожата и повлияват невродермита.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии