Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Златист тен през лятото

Пак настъпва лято и пак става актуален въпросът как да постигнем здравословно хубав тен. Не е нужно да се стои часове наред на слънце - това вече е ясно на всеки.

Едва ли всеки се досеща, че освен модерните козметични препарати, за великолепен летен загар могат да помогнат и някои храни.

Медицински изследвания, проведени в Англия, доказват, че идеален загар на кожата може да се добие, ако в ежедневното меню се включат подходящи зеленчуци и плодове.

Какво трябва да се консумира, за да се получи златист равномерен и много приятен тен, без дълъг престой на слънце. Просто, вкусно и лесно: диня, пъпеш, кайсии, чушки, моркови и спанак.

Според учените трябва поне един месец преди почивката на море, край басейни или в планината да се увеличи консумацията на посочените храни, за да се отрази това на кожата положително.

Според д-р Стивън от Бристолския университет, тайната на красивия тен се крие в естествените  химикали, наречени каротеноиди. Известни са около 600 каротеноида, групирани в два класа: ксантофили и каротини.

Доказано е, че близо петдесет от тях са много важни за хората, например провитамин А, който се превръща във витамин А. Някои от каротеноидите притежават важни биологичните функции, защото защитават клетките в тялото от негативни влияния на околната среда, подобряват дейността на имунната система, играят важна роля за зрението, защитават кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

Английските експерти са провели експеримент, като са поканили група жени да започнат диета с плодове и зеленчуци, докато втора група се хранела според желанията си и участничките правели слънчеви бани под контрол на изследователите.

Д-р Стивън разяснява, че накрая е отчетено дали у доброволките преобладава меланинът, свързан с излагане на ултравиолетови лъчи, или каротиноидите от плодове и зеленчуци. В експеримента били включени и представители на силния пол, които трябвало да преценят кой тен на дамите им харесва повече. Оказало се, че мъжете предпочитат златистия ефект, получен в резултат на плодово-зеленчуковата диета, а не тъмния слънчев загар.

Как ще добиете своя летен тен, вие решавате сами. Може би е най-добре да се комбинират двата начина. Това ще ви даде възможност да полежите под слънцето, без да се изтезавате в горещините, а от друга страна ще свалите някой килограм, като се храните основно с плодове и зеленчуци. Като прибавите и великолепния тен - става 3 в 1.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии