Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Богатата на протеини диета намалява риска от фрактури с 50%

Американски учени от Института за изследване на възрастовите промени към Харвардското медицинско училище, са установили, че рискът от фрактура на шийката на бедрената кост е по-висок при хора, в чиято диета не се съдържат достатъчно протеини.

Счупването на шийката на бедрената кост е една от най-сериозните фрактури, тъй като заздравяването на костта може да продължи 8-12 месеца.

При много от случаите на счупване съществува опасност от проблеми с кръвоснабдяването на главата на бедрената кост, което води до смъртта на костните клетки, които я изграждат-васкуларна некроза на главата на бедрената кост.

При некроза на костната тъкан кракът трайно се скъсява, което води до затруднения при ходене, влошаване на качеството на живот и дори до инвалидизация.

При възрастни пациенти, при които костите зарастват по-трудно и процесът на възстановяване е по-бавен, могат да възникнат и редица усложнения като пневмонии, инфекции на пикочните пътища, рани от залежаването. Но най-голям риск крие белодробната тромбоемболия, която е животозастрашаващо състояние. Белодробна емболия може да възникне при продължително обездвижване на пациента.

Авторите на изследването анализирали резултатите, получени от близо 1000 възрастни участници и установили, че при тези, чиято диета съдържа една четвърт по-малко протеини, плътността и здравината на костите са намалени, а рискът от фрактури е с 50% по-голям.

Освен това, мускулната маса на долните крайници също била понижена, в сравнение с доброволците, които имали балансиран хранителен режим.

Според д-р Мариан Ханан, ръководител на научното изследване, по-силната мускулатура на долните крайници също понижава риска от падане и съответно от фрактура на бедрената кост.

Като цяло, изследователите от Harvard Medical School препоръчват по-възрастните жени да приемат най-малко 46 грама протеини на ден, а мъжете - най-малко 56.

Основни източници на протеини са хранителните продукти от животински произход, като месо, птици, риба, яйца, мляко и зеленчуци, както и ядки, семена, бобови растения и зърнени култури.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии