Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Как да намалим излишните килограми

Още през 1997 година Световната здравна организация го обявява затлъстяването за най-значимия проблем за човешкото здраве. Непрекъснато нараства броят на хората в световен мащаб с наднормено тегло и затлъстяване - налице е епидемия от затлъстяване.

В настоящия етап се счита, че над 1,1 млрд. хора по света са с наднормено тегло, а 318 млн. са със затлъстяване.

Затлъстяването е състояние, при което има натрупване на излишък от мастна тъкан в сравнение с активната телесна маса.

Има различни начини да се определи мастната тъкан и начини да се определи дали човек има наднормено тегло или затлъстяване.

Най-достъпният и общоприет показател за това е т.нар. индекс за телесна маса, който се изчислява много просто. Това става като се раздели теглото в килограми на височината на квадрат в метър.

За да проверите вашия индекс на телесната маса, можете да използвате Body Mass Index Калкулатора.

Например теглото е 60 кг, височината е 160 см - на квадрат се разделя 60 на 2,56 и се получава индексът на телесна маса.

Тогава, когато той е под 18,5 се говори за поднормено тегло. Нормалното тегло е индекс на телесната маса - между 18,5 и 24,9.

Към това трябва да се стремим, ако искаме да сме здрави, ако искаме да изглеждаме добре не само през лятото, а въобще.

Когато индексът на телесна маса е от 25 до 29,9 са говори за наднормено тегло. В тази зона ние можем да вземем мерки, да намалим излишните килограми с подходяща диета, с физическа активност или с други средства и да не допуснем затлъстяването да покори нашия организъм.

За затлъстяване се говори, когато индексът на телесна маса е от 30 до 34,9. Това е първата степен. От 35 до 40 е втората степен и над 40 вече е високостепенното затлъстяване - трета степен.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии