Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Спазвайки диета с планктон, можеш да обиколиш света

По случай рождения ден на мореплавателя Дончо Папазов (70 години) неговата дъщеря Яна решава да го изненада със специална интернет страница, посветена на неговите постижения.

На сайта www.donchopapazov.bg тя разказва за пътешествията с баща си, когато още на 5 години е обиколила света с яхтата „Тивия”. Припомня и постиженията на Дончо Папазов, който е първият и засега единствен човек, прекосил океан с корабна спасителна лодка.

През 1988-89 г. Дончо Папазов обиколи земното кълбо сам с яхта по „невъзможния” път на юг от нос Добра надежда, нос Хорн и нос Луин. При това той го направи в „невъзможния” сезон - зимата на южното полукълбо, когато денят трае кратко, температурите често са под нулата, из океана дебнат айсберги, а огромни вълни и ураганни ветрове могат всеки момент да обърнат и строшат малката яхта.

През голяма част от пътуването той се е хранел с планктон. Още на първата му експедиция - в Бургаския залив, Дончо Папазов доказва, че човек може да оцелее в морето, ако се храни с планктон.

Технологията е проста - морската флора се улавя с много фина мрежа и се събира в чаша, където се утаява и се изпива. Планктонът не давал достатъчно енергия на организма, но имал много полезни вещества и можел да поддържа човек в морето дълго време.

Дончо Папазов дори се пошегувал с българските политици, че е полезно да минат на диета от планктон.

Но макар че на яхтата „Тивия” имало големи запаси и не му се налагало да яде планктон, обиколката на света през 1988-89-а била най-екстремната му експедиция. Въпреки трудностите Дончо Папазов този път поне не останал гладен. Не му се ядяло много и се задоволявал със сушени плодове и ядки, както и питка веднъж на 15 дена. За 164 дни мореплавателят стигнал от Буенос Айрес пак до Буенос Айрес. Така усъвършенствал „невъзможния” път на Вито Дюма, който обиколил света по южните паралели през 40-те.

Дончо Папазов е бил икономист, учен, водолаз, мореплавател. Занимавал се е с кино и е работил в СЕМ. Бил е и депутат във Великото народно събрание след промените. Сега не би се захванал отново с политика. Предпочита да пътува по море, макар че вече не може да прави екстремните плавания, с които стана известен в целия свят. Бил е в над 100 страни, но иска да види много повече.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии