Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Повече пресни плодове и зеленчуци срещу наднорменото тегло при децата

Според статистиката 22 млн. деца в Съюза страдат от наднормено тегло. Над 5 млн. от тях са прекалено пълни, очаква се броят им да нараства с 400 000 на година.

Затова се правят големи усилия в борбата с наднорменото тегло, което е сериозен проблем в ЕС и е свързан с предоставяне на пресни плодове и зеленчуци на учениците в Европейския съюз. Необходимо е да се насърчат младите хора да консумират повече пресни плодове и зеленчуци и да придобият навици за здравословно хранене.

Освен предоставянето на безплатни плодове и зеленчуци се изисква от участващите страни членки да изготвят национални стратегии, в които са включени образователни и информационни инициативи, както и да споделят най-добрите практики.

ЕС може да отдели 90 млн. евро годишно за осигуряването на програма срещу затлъстването сред децата. Средствата могат да се допълват от държавни фондове на страните членки, които се включат в инициативата.

"Предложението показва, че действително възнамеряваме да предприемем конкретни стъпки в борбата с наднорменото тегло. Въпрос от първостепенна важност е да създадем у децата добри навици още от ранна възраст. Много от нашите деца ядат твърде малко плодове и зеленчуци. Човек трябва само да се разходи по някоя оживена европейска улица, за да се убеди в значимостта на проблема с наднормено тегло. Нека направим нещо по този въпрос", коментира Мариан Фишер Боел, комисар по земеделието и развитието на селските райони.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии