Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Терапия чрез пости. Коледни пости

Религиозните хора постят в определени дни и седмици. Това им диктува тяхното вероизповедание и съображенията за това са повече от ясни. Според Християнския календар започват Коледните пости.

Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговезни”, денят преди да се започне постенето (15 ноември - започват Коледните пости), когато за последно се яде блажно.

За Коледните заговезни се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и мазнина. Точи се и вита баница с тиква - „тиквеник” с много орехи. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни - чак до Коледа, когато става „отговяването” - това е традицията.

Често става така обаче, че хората с наднормено тегло започват да постят и то с една едничка цел: да свалят някой и друг килограм.

Когато тези пости се провеждат правилно, т. е. под наблюдението и контрола на вещ лекар- диетолог, те могат да се превърнат в нещо като “пластична операция без скалпел”.

Няколко думи за така наречената “терапия чрез пости”. Тя е открита съвсем случайно в края на XIX век. Редица лекари забелязали, че постите могат да мобилизират до краен предел съпротивителните сили на организма. По този начин често се стигало до едно осезателно “самоизцеление”.

Но ако сте решили да направите временна диетична програма за пречистване на организма си, започнете, след като се запознаете с принципите на диетата.

Всички крайни поклонници на този вид хранене са заплашени от недостиг на минерали и протеини. Затова специалистите не препоръчват вегетарианството.

Но ако сте решели да го направите по религиозни или здравословни причини то планирайте диетата си за три седмици или плътни 21 дни. Ако този срок не ви затрудни, може да я продължите, но не повече от 50 дни общо.

По време на диетата си отделете ден, през който ще останете само на зърнени храни и сухи плодове. Можете да си направите микс от една част зърна, част сухи плодове и третата част от ситно нарязана ряпа, целина или морков.

Включете в менюто си зеленчукови супи. Можете да ги приготвите по два начина - леко сварени, така че морковите например да хрупат, подсолени с малко сол и подправени с ароматни треви - като класическа зеленчукова супа, но без мазнина.

Осигурете си за всеки диетичен ден порция кисело мляко или 100 г бяло сирене. За една седмица изяжте 3 варени или приготвени “по панагюрски” яйца. Всеки ден, докато изпълнявате диетата, поемайте по едно хапче витамин В12.

Всеки ден между основните хранения консумирайте някакъв плод, за препоръчване е да е един и същ за деня. Яжте сурови зеленчуци без ограничения през целия ден като основно ястие. Като подправка използвайте кисело мляко или малко ябълков оцет. Ако постите по религиозни причини трябва да знаете:

По време на постите може да се употребява олио и вино без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии