Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Пълнеят онези, които не изпитват удоволствие от храната

Британският в. "Индипендънт" пише, че колкото и парадоксално да звучи, хората с наднормено тегло всъщност се наслаждават много по-малко на мазните и сладки храни, което ги карат да преяждат, за да компенсират липсата на удоволствие.

Ето защо някои хора не пълнеят, а други трупат килограми може донякъде да бъде обяснено чрез разликите в удоволствието, което те изпитват от храната.

Изследване върху мозъка при девойки и млади жени разкрива значителни разлики в начина, по който слабите и пълните сред тях реагират при пиене на шоколадов шейк, например, в сравнение с безвкусна напитка.

Чрез проследяване чрез скенер на активността в "центъра на удоволствието" в мозъка, както и генетичен тест, учените успели дори да предвидят кои от участничките в техния експеримент ще качат килограми през следващата година.

Откритията им затвърждават изводите от предишни изследвания, че основен фактор за това е нивото на допамина - невротрансмитер, който се отделя от активните мозъчни клетки, когато човек консумира вкусна за него храна.

Генетичният тест, проведен в рамките на изследването, всъщност "преброява" допаминовите рецептори в "центъра на удоволствието".

Жените с по-малко такива рецептори били склонни да ядат повече, за да изпитат същото удоволствие като останалите дами, както и да трупат повече килограми.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии