Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Лютите чушки могат да бъдат част от диета

Учени от Университета в Калифорния смятат, че лютите чушки могат да бъдат част от диетата на хората, които искат да поотслабнат. Последните изследвания за лютите чушлета ги описват почти като някаква панацея, която гори мазнини и ни помага да спрем болката.

Горещите чили чушки помагат в борбата с килограмите, като не само ни поизпотяват, но и засилват метаболизма и топят мазнините.

Топлината, която ни облива при похапването им, на практика засилва горенето на калории и "окислява" цели слоеве мастни натрупвания.

За тези, които не могат да пъхнат в устата си такава "бомба", учените са открили, че основната съставка - капсаицин, се съдържа и в някои нелютиви разновидности на чушлетата.

Въпреки че животните избягват този зеленчук именно заради "жегата", хората го харесват по същата причина и го включват в храната си от хиляди години. Това обаче не е всичко - учени от Университета в Тексас се опитват да използват наученото за чушлетата в разработването на болкоуспокояващи, които да пресичат болката в корен.

Те открили субстанция, много подобна на капсаицина, по местата в човешкото тяло, които болят. Капсаицинът създава горящото усещане, като се свързва с рецепторите в клетките на тялото.

По същия начин при рана или друга болка в организма се отделят подобни субстанции - мастни киселини, които чрез рецепторите предизвикват усещането за болезненост. Ако производството им се блокира, хроничната болка може да бъде спряна, вярват учените.

Те се надяват да създадат нов клас болкоуспокояващи, към които пациентите не се пристрастяват и които един ден могат да заменят морфина и лекарствата от рода на аспирините.

С тях ще може да се лекуват различни хронични болки, вкл. свързани с рак или други заболявания.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии