Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Фантазирайте за изкусителна храна, за да отслабнете

Изследователи от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг установили, че фантазирането за изкусителната храна, от която трябва да се лишите, всъщност намалява апетита.

Според новото изследване желанието за калорични вкуснотии намалявало, докато сме си мечтаели за тях.

Резултатите, публикувани в сп. "Сайънс" показват, че мислите за конкретна храна предизвикват психологически ефект на "свикване" с нея, който води до загуба на мотивацията да й се нахвърляме.

Трикът обаче бил да си представим как се нахвърляме на любимата си храна и се тъпчем с нея нонстоп, а не да извикваме в образа си единична картина как вкусваме опиянени от лакомството и изпитваме еднократно, успокояващо и предизвикващо отделяне на слюнка удоволствие.

Тази техника включва естествените механизми, които контролират консумацията и предотвратяват прекаляването с яденето, обясняват учените. Те са категорични, че да подтискаме мислите за десерта, по който копнеем, е "фундаментално сбъркана стратегия".

Изследователите накарали доброволци да си представят непрекъснато как пускат монети в обществена пералня или пъхат шоколадови бонбони в устата си. И двете сходни дейности участниците трябвало да "превъртят" в мислите си около 30 пъти.

Някои трябвало да си представят, че ядат повече бонбони, отколкото пъхат монети, докато други - обратното или пък, че само пускат монети.

По-късно на доброволците сервирали истинска купа бонбони и ги приканили да си хапнат. Оказало се, че тези, които най-много фантазирали за тях, най-малко им се ядяло - наполовина, в сравнение с останалите.

Подобен експеримент бил проведен и с представянето на парченца сирене. Оказало се, че ефектът зависи от вида на храната, т.е. при експеримента с бонбоните не спирало да им се яде сирене и обратно.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии