Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Денят трябва да започне с пълнозърнеста закуска

Мнозина знаят приказката за задължителната закуска и малкото похапване вечер, но малцина го практикуват, въпреки че още от малки все ни учат винаги да закусваме.

Но кифлата или поничката на крак, докато вече бързаме към вратата, не е това, което майките ни са имали предвид.

Такава богата на въглехидрати храна е много вкусна, но след няколко часа вече няма да е останала никаква енергия. Затова денят трябва да започне с пълнозърнеста закуска и/или протеини, които  се преобразуват по-бавно в глюкоза и поради това поддържат добро енергийно ниво по-дълго време.

Чудесен пример за енергизираща закуска е купичка овесена каша или две варени яйца с домат и маруля.

Комбинациите от захар и нишесте повишават рязко, но временно енергийния запас - заради начина, по който тялото преработва глюкозата (захарта).

Яденето стимулира панкреаса да освобождава инсулин - хормонът, който помага на глюкозата да бъде усвоена от клетките, т.е. да се набави енергия. Типичната пълна със захар закуска обаче доставя твърде много и твърде бързо глюкоза в кръвообращението.

Клетките не могат да усвоят цялата захар и излишната глюкоза се преобразува в молекули гликоген, който се складира в черния дроб и мускулите. Това се случва, когато нивото на кръвната захар спада и човек започва да става по-бавен, да мисли и работи по-неефективно.

Ако нивото на глюкозата спадне твърде много и рязко, този спад се отразява и на мозъка, като води до замъгляване на мисленето и проблеми с концентрацията.

Източник: Здраве.бг

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии