Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Нависоко се отслабва - засилва се метаболизма и се намалява апетита

Немско изследване хвърля светлина върху това какво се случва "горе в планината" и според учените това може да доведе до отварянето на специални центрове за отслабване, където да се симулира атмосферните условия във високите части на страни като Тибет и Аржентина.

Известно е, че мазнините се изгарят много по-лесно и бързо на голяма надморска височина, където въздухът е по-разреден, с по-малко кислород.

Ефектът на отслабване там е известен покрай алпинисти и спортисти и е описан в редица изследвания, но засега е слабо проучен сред хората със значително наднормено тегло.

Затова затлъстелите хора трябва да "хванат гората" и да заживеят високо в планината, за да нормализират теглото си. Този съвет изобщо не е груб и дискриминационен, а идва напълно сериозно от научните среди.

Откритието може да доведе до разработване на терапии срещу затлъстяване, убеден е д-р Флориан Липи от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен, а резултатите са публикувани в журнала Obesity.

Екипът му изследвал ефекта от живота на голяма надморска височина в рамките на седмица, като затлъстелите доброволци не трябвало да променят нищо друго в стила си на живот, физическо натоварване и хранене.

Експериментът се провел в лаборатория близо до най-високия връх в Германия - Цугшпитце. В края му теглото, консумацията на храна и кръвното налягане на доброволците били значително спаднали, като добрите резултати се запазили поне месец след това.

Високопланинските условия засилват метаболизма, намаляват апетита и нормализират кръвното налягане.

Лекарите си обясняват това с ниското ниво на кислород "на високото", което най-вероятно води до наблюдаваното сред доброволците увеличаване на лептина - хормон, за който се смята, че потиска апетита. Засега обаче още нищо не е 100% сигурно.

Според д-р Липи трайната загуба на тегло при тези условия е най-вече заради ускорения метаболизъм и намалената нужда от храна, но причините зад тези промени все още се проучват - възможно е това да е само временен ефект поради аклиматизирането на организма към новите условия.

Затлъстяването и свързаните с него здравословни проблеми са бич за много от западните общества, а лечението засега остава все "на една ръка разстояние".

Източник: Vesti.bg

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии