Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Белтъчините и минералните соли в храната на детето

БЕЛТЪЧИНИ

Мускулите, сърцето, мозъкът, бъбреците до голяма степен са изградени от белтъчини (освен водата). Костите са изградени от белтъчини, просмукани с минерални соли, които им придават необходимата твърдост.

Детето се нуждае от богата на белтъчини храна, която да обезпечи непрекъснат растеж и поддържането на жизнените му функции.

Повечето естествени храни съдържат белтъчини, някои повече, други по-малко. Особено богати на белтъчини са месото, птиците, рибата, яйцата и млякото. Те са единствените, които доставят "пълноценни белтъчини" - те съдържат пълната гама белтъчни елементи, необходими за човешкия организъм.

Ето защо детето трябва да приема средно по 700 мл мляко на ден, също така месо (или птици, риба) или яйца, но за предпочитане и двете. Следващи по важност са белтъчините, съдържащи се в нерафинираните зърнени храни, в орехите и в бобовите растения (соя, фасул, грах и т. н.). Тези белтъчини не са достатъчно "пълноценни". Пшеницата например съдържа някои основни белтъчни елементи, бобът - други. Ако детето яде разнообразни зърнени храни и зеленчуци, те ще допълнят белтъчините на месото, рибата, яйцата, млякото, но няма да ги заместят.

МИНЕРАЛНИ СОЛИ

Различните минерални соли играят важна роля в структурата и функцията на всяка част от тялото. Твърдостта на костите и зъбите зависи от калция и фосфора. Веществото в червените кръвни телца, което разнася кислорода до всички части на тялото, е отчасти изградено от желязо и мед. Йодът е необходим при функционирането на щитовидната жлеза.

Всички естествени непреработени продукти (плодове, зеленчуци, месо, зърнени храни, яйца, мляко) съдържат различни ценни минерални соли. Но преработването на зърнени храни и продължителното приготовление на зеленчуците в много вода унищожава голяма част от тях. Елементите, които най-често не достигат в храната, са калций, желязо и в някои области - йод. Калцият се среща в малки количества в зеленчуците и в някои плодове, но в изобилие - в млякото (и сиренето). Желязо има в зелените листни зеленчуци, в месото, плодовете, зърнените храни, но в по-голямо количество се съдържа в яйчения жълтък и в черния дроб. В някои континентални области йодът липсва в питейната вода, в зеленчуците и в плодовете, а освен това там морската риба обикновено е в по-ограничено количество. Към готварската сол в тези райони се прибавя йод за предпазване от гушавост.

назад ...

Протеините в диетата

Основен принцип в диетите за отслабване са те да имат по-ниско калорийно съдържание.

Поредно проучване показа, че е възможно да бъде постигнат оптимален ефект ако се включи умерено количество протеини в хранителния режим.

Специалисти твърдят, че в рамките на една година, резултатите по отношение теглото са по-добри ако се включи белтък в менюто, отколкото ако се спазва диета с високо въглехидратно съдържание, но ниско на мазнини.

Нещо повече - установено е благоприятно влияние и що се отнася до серумните липиди - повишаване на "добрия холестерол" и понижаване на триглицеридите.

прочети повече ...

Протеин за сваляне на телесно тегло

Много  хора, които тренират, са чували за протеина, но малцина знаят, е той може да се използва като средство за понижаване на телесното тегло и редуциране количеството на мазнините.

Същите го познават единствено като средство за покачване на мускулната маса, защото протеиновите препарати съдържат предимно белтъчини (нека да не се бъркат с гейнерите, които са въглехидратно-белтъчни комплекси).

В зависимост от какво и как са получени, се обуславя количеството на останалите съставки: мазнини, лактоза минерали и витаминни комплекси.

В ролята на редуктор на тегло е познат суроватъчен протеин с ниско съдържание на лактоза.

прочети повече ...

Търси в статии