Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Значение на белтъците

Белтъците са компонентите с най-голямо значение за живите клетки, наред с липидите, въглехидратите и нуклеиновите киселини. Активно участват в процесите, протичащи в живия организъм, структурирането на клетките, метаболитните процеси, регулацията на хомеостазата. Заемат място и при съхранението, разпространението и реализирането на генетичната информация. Защитата на организма се дължи преди всичко на белтъчините.

Няма процес в живия организъм, който да не зависи от протеините. Белтъците притежават най-разнообразни функции, но като цяло могат да се характеризират в няколко основни:

структурна функция - белтъците, определящи архитектурата на клетките;

регулаторна функция - всички белтъчни системи, регулиращи процесите в живите клетки, регулиране на хормоните, транскрипция и транслация;

защитна функция - системи от протеините, осигуряващи защитните бариери в организма, участници в сформирането на антитела;

каталитична функция - почти всяка химична реакция, протекла в живия организъм, се дължи на белтък, катализатор, който се характеризира като ензим;

транспортна функция - протеини, пренасящи вид молекули, вещества, през клетъчната мембрана на големи растояния;

двигателна функция - функциите на някои белтъци всъщност представляват "двигателите" на всички мускули при живите организми, участвайки във всяко движение.

назад ...

Протеините в диетата

Основен принцип в диетите за отслабване са те да имат по-ниско калорийно съдържание.

Поредно проучване показа, че е възможно да бъде постигнат оптимален ефект ако се включи умерено количество протеини в хранителния режим.

Специалисти твърдят, че в рамките на една година, резултатите по отношение теглото са по-добри ако се включи белтък в менюто, отколкото ако се спазва диета с високо въглехидратно съдържание, но ниско на мазнини.

Нещо повече - установено е благоприятно влияние и що се отнася до серумните липиди - повишаване на "добрия холестерол" и понижаване на триглицеридите.

прочети повече ...

Белтъчините и минералните соли в храната на детето

БЕЛТЪЧИНИ

Мускулите, сърцето, мозъкът, бъбреците до голяма степен са изградени от белтъчини (освен водата). Костите са изградени от белтъчини, просмукани с минерални соли, които им придават необходимата твърдост.

Детето се нуждае от богата на белтъчини храна, която да обезпечи непрекъснат растеж и поддържането на жизнените му функции.

Повечето естествени храни съдържат белтъчини, някои повече, други по-малко. Особено богати на белтъчини са месото, птиците, рибата, яйцата и млякото. Те са единствените, които доставят "пълноценни белтъчини" - те съдържат пълната гама белтъчни елементи, необходими за човешкия организъм.

прочети повече ...

Търси в статии