Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Въглехидрати. Видове.

Въглехидратите са органични вещества, изпълняващи важни функции в живите организми. При растенията въглехидратите са в основата на хлорофилния фотосинтез. Изградени са от кислород, водород и въглерод. Наименованието им идва от факта, че се разглеждат като хидрати на въглерода.

Въглехидратите могат да бъдат разглеждани като три отделни групи: монозахариди, полизахариди и олигозахариди. Полизахаридите и олигозахаридите могат да се хидролизират до по-прости захариди, в случаи и до монозахариди. Монозахаридите и олигозахаридите представляват нискомолекулни вещества, докато полизахаридите са високомолекулни такива.

Монозахаридите са безцветни, неутрални вещества, които, особено ако са с примеси, много трудно кристализаират. Лесно се разтварят във вода. Монозахаридните наименования заваршват на -оза: фруктоза, глюкоза, рибоза.

Дизахаридите са въглехидрати, получени от две молекули монозахариди, като при връзката им се отделя молекула вода - кондензация.

Полизахаридите, пък от своя страна, са изградени от много на брой монозахаридни молекули, не са много разтворими във вода и нямат сладкия вкус, присъстващ при монозахаридите. Полизахариди са нишестето и целулозата.

назад ...

Отслабване и въглехидрати: опасностите от липсата на въглехидрати в диетата

Диетите с ограничен прием на въглехидрати и тези с намалено количество мазнини са едни от най-популярните сред програмите за отслабване. Но с оглед на това ,че всяка здравословна диета се състои от балансирано хранене и физическа активност, сериозното ограничаване на въглехидратите от диетата може да доведе до проблеми със здравето и дори и да постигнете желаното отслабване, ще бъде на висока цена.

20 грама и по-малко?

Проучване относно диетите с ниско съдържание на въглехидрати подлага участниците на режим, в който да консумират 20 грама и по-малко, въглехидрати на ден...

прочети повече ...

Отслабване с малко въглехидрати: Какво да ядем?

Маруля

Това е много вкусен и полезен вариант. Не съдържа въглехидрати, но има много желязо, витамини С и Е. Не се изкушавайте да добавяте крутони към салатата - така добавяте и въглехидрати. Червеното е полезно за сърцето - домати

Наслаждавайте се на домати от всякакъв вид - от чери до големи вкусни домати. Те са бедни на мазнини и холестерол, нямат въглехидрати, но имат много витамини А и С, както и мощният антиоксидант ликопен.

прочети повече ...

Търси в статии