Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Критска диета - какво и как е правилно да се яде

Сред диетолозите спорът коя е най-правилната и здравословна диета може би ще продължи безрайно. Въпреки това почти всички са единодушни, че има няколко правила, които могат да определят типа хранене като полезно или не за здравето.

Като че ли т.нар. критска диета може да служи като показател за това какво и как е правилно да се яде, като при това храненето носи и удоволствие.

В края на 50-те години на миналия век специалистите установяват, че жителите на средиземноморието и най-вече тези на остров Крит най-малко страдат от сърдечно-съдови и онкологични заболявания най-вече благодарение на състава на храната и начина им на консумация.

Въпреки споровете сред учените, има няколко правила, които несъмнено определят здравословното хранене:

1. Да се яде редовно и разумно.
2. Употребяват се най-вече растителни мазнини.
3. Месото е в ограничени количества.

Жителите на острова се хранят 3 пъти дневно в определин часове, в спокойна обстановка и без да бързат. Поемат достатъчно, но не и прекалено количество калории, които биха накарали организма да работи излишно за тяхната обработка.

Използваните при приготвяне на храната продукти са свежи и натурални, т.е. яде се изключително това, което земята и морето предоставя, като се избягват храни, преминали промишлена обработка.

Почивката след обедното хранене е задължителна и тя дава възможност на организма да преработи добре поетата храна и намалява напрежението върху нервната система.

Критяните използван изключително олио от маслини и рапица. Това гарантира на организма достатъчно ненаситени мастни киселини, които тялото не може да произвежда само, а те са му жизнено необходими за защита от заболявания на сърдечно-съдовата система.

При готвенето се използват и много подправки, които не само подобряват вкуса, но позволяват да се ползва по-малко сол и мазнина, а са и богат източник на антиоксиданти, витамини и минерали.
Прекалено много месо означава твърде много наситени (“лоши”)...

назад ...

Бадеми за сваляне на килограми

Диетолозите са убедени, че ядките не са опасни за стройната фигура и че ползата от тях много по-голяма, отколкото евентуалната вреда. Заблудата е и че калоричните ядки заплашват хората, които ги ценят и консумират, с наднормено тегло.

Диетолозите не само опровергават това, но дори съветват мазните продукти да се заменят с бадеми, тъй като това не само че няма да увеличи теглото, но и ще способства за отслабването.

Едновременно с това се препоръчва и спазването на нискокалорична диета, в която преобладават плодовете и зеленчуците.

прочети повече ...

Заседналият живот води до появата на т.нар. бирено коремче

Една от последиците от заседналия живот, който се води от доста хора през последните десетилетия, е появата на т.нар. бирено коремче. Прословутото бирено коремче е особено характерно за силния пол поради факта, че при мъжете мазнините се натрупват "по-дълбоко в организма".

Те са разполагат главно около червата край оментума (було), който започва да се увеличава. Това са т.нар. висцерални мазнини. Те са и особено опасни, защото е много трудно организмът да се освободи от тях.

прочети повече ...

Търси в статии