Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Какво представляват мазнините?

Мазнините се числят към липидите. Представляват мастни киселини с естерите на глицерола. Една от функциите им е, че са определяща част от хранителния резерв на организма. Също така служат като естествената "термоизолация" на организма.

В природата са известни над 1300 мазнини. Мазнините са характерни с присъствието си в структурата на всяка клетка. Те заемат 10-20% от масата на човека.При растенията присъстват в някои от плодовете и семената им.

Тези липиди помагат за внасянето на мастни киселини, които са незаменими и имат значителна хранителна стойност за организма.

Липидите имат изключително важна и жизнена роля в дейността на организмите. Представляват съединения, които сравнително добре се разтварят с органически разтворители, но не са разтворими във вода. Синтезират се от всички живи организми, участват в състава на биологичните мембрани.

Липидите са източник на енергия - 1 гр. може да отдели енергия равна на 38.9 kJ.

назад ...

Палмовото масло не става за диета

По състав палмовото масло е близко до животинските мазнини, които образуват плаки в кръвоносните съдове.

Предписвал съм млечна диета на пациенти с високо кръвно налягане, която не дава ефект дори и в комбинацията с лекарства. Организмът не се повлиява от лечението, заради особено актуалното в момента палмово масло в млечните продукти”, твърди дупнишкият уролог д-р Тодор Пепелджийски.

Оттам следват проблемите със сърдечно съдовата система и цялостното увреждане на организма, е категоричен медикът.

прочети повече ...

Растителни или животински мазнини

По време на проучването доброволците били разделени на няколко групи, в чийто дневно меню били включени различни видове мазнини - ленено масло, зехтин и краве масло.

Участниците се хранели по три пъти на ден, като калорийния прием бил средно между 1800 и 2000 калории, а физическото натоварване било със среден интензитет. Всяка сутрин доброволците давали кръвна проба за анализ на нивата но холестерола. Кръвни проби били вземани един час, три часа  и пет часа след всяко хранене.

Получените резултати категорично показали, че при употреба на краве масло нивото на холестерола в кръвта се повишава по-малко...

прочети повече ...

Търси в статии