Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Видове липиди

Глицериди - естери на глицерина с масни киселини или триглицериди. Влизащите в състава на глицеридите масни киселини, определят техните свойства. Могат да бъдат наситени или ненаситени.

Фосфолипиди - основна съставка за биологичните мембрани. Фосфолипиди се съдържат в яйчния жълтък. Неоходимостта на човек от този липид е 5 гр. на ден.

Восъци - това са естерите на едновалентни висши алкохоли с масни киселини.

Свободни мастни киселини.

Мастноразтворими витамини.

Стероиди - играят важна роля в метаболизма на живите организми. Витамин D - набавя се от слънчевата светлина.

Стерини - холестеринът, ситостеринът - хидроароматни алкохоли

Каротиноиди - това са липиди с чувствителност към светлината, свързани с усвояването й, при хората - с ретината на окото, при морковите - с придавания оранжев цват.

назад ...

Палмовото масло не става за диета

По състав палмовото масло е близко до животинските мазнини, които образуват плаки в кръвоносните съдове.

Предписвал съм млечна диета на пациенти с високо кръвно налягане, която не дава ефект дори и в комбинацията с лекарства. Организмът не се повлиява от лечението, заради особено актуалното в момента палмово масло в млечните продукти”, твърди дупнишкият уролог д-р Тодор Пепелджийски.

Оттам следват проблемите със сърдечно съдовата система и цялостното увреждане на организма, е категоричен медикът.

прочети повече ...

Растителни или животински мазнини

По време на проучването доброволците били разделени на няколко групи, в чийто дневно меню били включени различни видове мазнини - ленено масло, зехтин и краве масло.

Участниците се хранели по три пъти на ден, като калорийния прием бил средно между 1800 и 2000 калории, а физическото натоварване било със среден интензитет. Всяка сутрин доброволците давали кръвна проба за анализ на нивата но холестерола. Кръвни проби били вземани един час, три часа  и пет часа след всяко хранене.

Получените резултати категорично показали, че при употреба на краве масло нивото на холестерола в кръвта се повишава по-малко...

прочети повече ...

Търси в статии