Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

За мазнини по бедрата и ханша

Много жени страдат, че в бедрата и ханша имат натрупване на мазнини, стараят се с физически упражнения, бягане и друг вид кардиодейност да свалят някой сантиметър от обиколката.

Съответно има и мъже със същите проблеми, но силният пол по-рядко ги споделя. Дали обаче това, което някои смятат за недостатък на фигурата си, не е един голям плюс за цялостното им здраве.

Учени от Англия, публикували свои изследвания в International Journal of Obesity, смятат, че мазнините, които се отлагат по бедрата и ханша, са полезни за човешкото здраве.

Според тях тези мазнини играят превантивна роля по отношение на сърдечните и метаболитните заболявания.

За разлика от мазнините в коремната област, те помагат на организма, като произвеждат хормона адипонектин. Вече има доказателства, че той е включен както в липидната, така и във въглехидратната обмяна. Една от ролите му е да предпазва от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, които се развиват при ниски концентрации на адипонектин, каквито се наблюдават в прекалено затлъстели индивиди.

Предполага се още, че адипонектинът действа директно върху черния дроб, като снижава продукцията на глюкоза в този орган, без да стимулира секрецията на инсулин. Трябва да се знае, че нивото на циркулиращия адипонектин е понижено при значително затлъстели животни и хора, а се повишава след загуба на теглото при гладуване или след хирургическа намеса.

Но когато не става дума за затлъстяване, а за нормално количество мазнини, учените са категорични, че това е добре за здравето. Нещо повече, те твърдят, че липсата на достатъчно мазнини в областта на хълбоците може да предизвика  значителни нарушения в обмяната на веществата.

Колкото по-високо е съдържание на адипонектин, толкова по-малък е рискът от инфаркт на миокарда и обратно. Хормонът притежава и противовъзпалително действие.

Всичко това може би ще убеди стремящите се към много ниско тегло, че не е лошо човек да има малко мазнини, стига те да са на правилното място.

назад ...

Палмовото масло не става за диета

По състав палмовото масло е близко до животинските мазнини, които образуват плаки в кръвоносните съдове.

Предписвал съм млечна диета на пациенти с високо кръвно налягане, която не дава ефект дори и в комбинацията с лекарства. Организмът не се повлиява от лечението, заради особено актуалното в момента палмово масло в млечните продукти”, твърди дупнишкият уролог д-р Тодор Пепелджийски.

Оттам следват проблемите със сърдечно съдовата система и цялостното увреждане на организма, е категоричен медикът.

прочети повече ...

Растителни или животински мазнини

По време на проучването доброволците били разделени на няколко групи, в чийто дневно меню били включени различни видове мазнини - ленено масло, зехтин и краве масло.

Участниците се хранели по три пъти на ден, като калорийния прием бил средно между 1800 и 2000 калории, а физическото натоварване било със среден интензитет. Всяка сутрин доброволците давали кръвна проба за анализ на нивата но холестерола. Кръвни проби били вземани един час, три часа  и пет часа след всяко хранене.

Получените резултати категорично показали, че при употреба на краве масло нивото на холестерола в кръвта се повишава по-малко...

прочети повече ...

Търси в статии