Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Заседналият живот води до появата на т.нар. бирено коремче

Една от последиците от заседналия живот, който се води от доста хора през последните десетилетия, е появата на т.нар. бирено коремче. Прословутото бирено коремче е особено характерно за силния пол поради факта, че при мъжете мазнините се натрупват "по-дълбоко в организма".

Те са разполагат главно около червата край оментума (було), който започва да се увеличава. Това са т.нар. висцерални мазнини. Те са и особено опасни, защото е много трудно организмът да се освободи от тях.

Тези мазнини провокират заболявания на сърцето, белите дробове и другите органи. Появява се задух, засилено потоотделяне, болки в сърцето. Затова още на 18-20 години мъжът е добре да си създаде навици за отслабване.

Ако коремът вече се е появил, мерките са позакъснели, независимо от ранната възраст - оментумът е започнал да трупа мазнини.

Най-важната стъпка за предпазване и преодоляване на това състояние е да се стремим да ограничаваме количеството на приеманите калории - например след порция зелен грах трябва да оставим тялото да поработи поне 20 минути по неговото усвояване.

На едно варено яйце ще са му нужни приблизително 50 минути, а за сандвича с кашкавал - повече от час.

Тъй като на практика организмът рядко получава толкова време, са необходими по-ефективни начини - най-вече повече движение. За нормалната (за съвременния човек) физиология дневно са необходими 3000-3500 калории. Доказано е, че толкова енергия можем да изгорим с поне 3-4 часа здраво физическо натоварване.

назад ...

Бадеми за сваляне на килограми

Диетолозите са убедени, че ядките не са опасни за стройната фигура и че ползата от тях много по-голяма, отколкото евентуалната вреда. Заблудата е и че калоричните ядки заплашват хората, които ги ценят и консумират, с наднормено тегло.

Диетолозите не само опровергават това, но дори съветват мазните продукти да се заменят с бадеми, тъй като това не само че няма да увеличи теглото, но и ще способства за отслабването.

Едновременно с това се препоръчва и спазването на нискокалорична диета, в която преобладават плодовете и зеленчуците.

прочети повече ...

Имало и полезни мазнини. Как да си ги набавим?

Здравословният начин на хранене може да ни набави необходимите, за нормално функиониране на човешкия организъм, храни. Обаче начинът, по който сме свикнали да живеем, в съвкупност със фактора "стрес", ни предразполагат към застояване и консумиране на немного здравословни храни, което пък води към нежелателно напълняване.

По този начин предизвикваме натрупване на мазнини, което понякога води до сериозни сърдечно-съдови заболявания. Най-интересното е, че за сметка на ненужните мазнини, ние все по-малко приемаме онези видове, които биха помогнали именно срещу тези заболявания.

прочети повече ...

Търси в статии