Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

На пушачите липсва витамин В2

Германското дружество по изхранването след направени проучвания препоръчва на мъжете дневно по 1.7 мг, а на жените - 1.5 мг витамин В2. Тази нужда се задоволява примерно с три чаши мляко, четири яйца, със 100 г телешки  дроб или голяма порция кокоши дроб.

Ако не ядете месо и мляко заради някоя диета за отслабване, пълнозърнестият хляб и рибата също доставят В2. Знайте, че витамин В2 е разтворим във вода. Ако сте приели много от него, ще се изхвърли  чрез бъбреците. Ако пиете много мляко, урината ви ще се оцветява в тъмножълто.

Не всички хора са снабдени в достатъчна степен с жизненонеобходимия витамин. За швейцарски учени по храненето 10% от младите жени, както и по-възрстните хора, се числят към рисковата група. Причините за това не са изяснени.

“Вероятно се дължи на продължителни диети или несъгласувано хранене”, казва проф. Кюблер.
На упоритите пушачи също липсва витамин В2. Пушенето отравя не само бронхите, а обърква и телесната химия. Специалистите открили слабост в концентрирането и паметта. Ако нивото на В2 в кръвта се снижи силно, конюнктивата на очите се възпалява, ъгълчетата на устата се напукват, езикът се подува, ноктите стават чупливи.

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии