Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Здравословна вкусотия - Оранжевото слънце

Мнозина са се досетили, че става дума за една вкусотия, която е “възпята” и в творби на писатели и с която есента ни я предлага с такава щедрост. Да, става дума за сладката тиква.

Лечебната й сила е в богатството на минерални соли, микроелементи, витамини, лесно усвоими захари, растителни ензими и пектини. В нея се съдържа желязо, което помага на кръвообръщението, и калций, който е необходим за здравината на костите.

Богата е и на витамини. Има бета-каротин (провитамин А) повече, отколкото в морковите. Тиквата съдържа и витамини от групата В, които укрепват нервната система. Изпитата преди лягане отвара от нея, подсладена с мед, действа като чуден балсам.

Когато есенната принцеса се похапва на гладно, организмът успява да усвои най-добре полезните й вещества. Но от тиквата става и чудесна... супа.

Приготвя се, като се пасират задушен лук, сварена тиква и 1-2 картофа. Сместа се разрежда със зеленчуков бульон. Пуска се и бучка масло. Поднася се гореща, подправена с черен пипер и гарнирана с крутони.

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии