Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Нобелова награда за хранене със... суров черен дроб

През 1868 г. е описана болест, която се смятала за заразна и неизлечима и за своята повече от столетие история е отнела стотици хиляди животи.

И когато през 1925 г. Уипл, а през 1926 г. Мино и Мерф съобщили, че злокачествената (пернициозната) анемия се лекува с въвеждане в ежедневното хранене на животните и хората на суров черен дроб - те получили Нобелова награда (!) за 1934 г.

Късметът се усмихнал едва през 1948 г. Две групи учени - американска и английска - едновременно и независимо една от друга отделили червените кристали на новия витамин, на който дали името "витамин В12".

Изключително сложната химична структура успели да разшифроват едва след седем години - през 1955 г. При това химиците се оказали безсилни - толкова сложен строеж имал новия витамин. На помощ дошли физиците. Това бил първият опит да се определи структурата на вещество с помощта на нов метод - рентгено-структурен анализ.

За финален акорд в изучаването на неговата структура послужил пълния изкуствен синтез на молекулите, проведен едва през 1973 г. Сред класическите витамини той бил последен.

"Причина за пернициозна анемия" - клеймото, което изиграло зла шега с В12. Изучаването на неговите свойства било едностранно, ориентирано само към това заболяване. Решавайки проблема човечеството го оставя в покой. А имало още работа за неговото участие в образуването на ДНК, но всичко това бледнеело пред триумфа на - "Победител на злокачествената анемия!"

д-р Александър Наумов

Следва продължение...

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии