Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Любимецът - тиаминът или витамин В1

Скоро ще стане цял век, откакто човечеството се е заело с изучаването на специфичните компоненти на храненето, отсъствието на които повика смъртоносната болест бери-бери. Това нервно заболяване е било широко разпространено на Изток.

Милиони хора загивали от странен паралич (полиневрит). При това има писмени документи, доказващи, че много поколения китайци са знаели за лечебния ефект на оризовите трици, но или тези сведения не са получили широко разпространение, или към тях са се отнасяли скептично.

През 1893г. холандският лекар Айкман, работещ на остров Ява забелязал, че ако хранят пиленцата само с изчистен варен ориз у тях се появявали симптоми подобни на болестта бери-бери. Също, както и при затворниците, където той практикувал. А добавянето към храната на оризови трици водело до оздравяване и на едните и на другите!

През 1912г. полският биохимик Функ (бъдещ Нобелов лауреат) формулира "теория на витамините", съгласно която заболяванията бери-бери, рахит и скорбут са обусловени от отсъствието в храната на жизнено важни хранителни вещества и се опитал да ги отдели. Тъй като намерените съединения съдържали в своя състав амини (от химията - частици) той ги нарекъл "витамини" ( т.е. жизнени амини).

През 1915 г. американците Мак-Колум и Дейвис установили, че растежа на плъховете зависи от наличието на два фактора в храната: един разтворим в органичен разтворител, който нарекли "А" и друг разтворим във вода - "В". Факторът "В" излекувал пиленцата от бери-бери. Въобще трябва да се отбележи, че работата по изучаването на витамините вървели много бавно, тъй като чиновниците били ''заразени'' от модната теория на Пастьор пишели, че "всички болести са от микробите".

Едва през 1936 г. американецът Уилямс, работещ на свой страх и риск и изпитващ крайни нужди, получил и изучил структурата на кристалите на витамина от оризовите трици. Тъй като се оказало, че полученото вещество е само част от "фактора В" го нарекли "В1". По нататък се оказало, че той играе важна роля в обмяната на въглехидратите в организма на животните и човека, осигурявайки клетките с енергия. Открили, че преди всичко той се съдържа в мускулите, по-малко в черния дроб, мозъка, сърцето и нервните тъкани. В кръвта на здрав човек тиаминът е всичко 1 - 1.5 мг / 100 мл. Че дневната потребност на витамина се измерва в 2-3 мг. А при еднократен прием на вече 5 мг, особено в състава на поливитамините,  3/4 от това количество просто отива в тоалетната.

д-р А. Наумов

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии