Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Пържените картофи са реабилитирани

Пържените картофи отдавна са смятани за нездравословна храна, но резултатите от изследване на британска специалистка показват, че те помагат в борбата срещу някои видове рак, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА.

Авторката на проучването Фиона Хънтър обяснява, че пържените картофи са богати на витамин С, който има мощни противоракови свойства.

Витамин С се бори с опасните свободни радикали, които се свързват с развитието на злокачествените заболявания.

"Пържените картофи помагат да се контролира кръвното налягане, а съдържанието на фибри ги прави полезни за дебелото черво. Сравнявайки ги с други храни, те се оказват по-полезни от макароните и ориза например", допълва Фиона Хънтър.

Консумацията на една порция пържени картофи на ден може да предпази хората от рак. Фиона Хънтър изчислява, че в 175 грама пържени картофи се съдържа витамин С, който е три пъти повече, отколкото в една ябълка, пет пъти повече, отколкото в чепка грозде и девет пъти повече, отколкото в парче пица.

Специалистката по хранене смята също, че при хората, които вече са болни от рак, пържените картофи помагат за намаляване на размера на туморите. Освен витамин С пържените картофи съдържат и други полезни вещества - витамини В1 и В6, фибри и желязо.

"Витамин С е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и им пречи да ни вредят. Хората, които консумират храни, богати на витамина, са изложени на по-малък риск от развитието на рак на хранопровода, на стомаха и на гърдата", казва Фиона Хънтър.

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии