Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Витамин В6 изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки

Водноразтворим. Отделя се в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки.

На практика В6 представлява група от вещества - пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин, които са тясно свързани помежду си действат комбинирано.

Измерва се в милиграми (мг). Потребността от него се увеличава при консумиране на богати на протеини храни. Наличността му е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Съществуват данни, според които се синтезира от чревни бактерии, както и че това се дължи на зеленчукова диета, допълнена с целулоза.

Препоръчваният прием за възрастни е 1,6 до 2 мг дневно, при бременност 2,2 мг, при кърмене 2,1 мг. Необходим е за абсорбцията на витамин В12, както и за образуването на солна киселина и магнезий. Млечните продукти по принцип са относително бедни на В6.

Полезни ефекти: Стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини. Допринася за трансформиране на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Спомага за предпазване от различни нервни и кожни смущения. Облекчава гаденето. Подпомага правилния синтез на нуклеинова киселина като противодействие на стареенето. Съдейства за редуциране на проблемите, свързани със сухотата в устата и уринирането, причинени от трициклични антидепресанти. Намалява честотата на нощните мускулни спазми, предотвратява схващането на храната, изтръпването на ръцете, някои форми на неврит в крайниците. Има действие на естествен диуретик.

Болести при недостиг: Анемия, себореен дерматит, възпаление на езика (глосит).

Естествени източници: Бирена мая, пшенични трици, пшеничен зародиш, черен дроб, бъбреци, соя, пъпеш, зеле, меласа, ориз, яйца, овес, фъстъци, орехи.

Токсичност: Дневните дози от порядъка на 2-10 г могат да предизвикат нервни смущения. Възможните симптоми за свръхколичество В6 са нощно безпокойство и твърде ярки, запомнящи се сънища. Не се съветва поемане на дози над 500 мг.

Врагове: Дълготрайно съхранение, консервиране, печене или задушаване на месо, замразяване на плодове и зеленчуци, техника за кулинарна обработка на храните, алкохол и естроген.

Съвети: Вземането на противозачатъчни предполага повишена потребност от В6. Консуматорите на повече белтъчини имат нужда от допълнителни количества от този витамин. Витамин В6 може да намали необходимостта от инсулин при диабетици и ако дозата не се съобрази, би могло да се получи ниска кръвна захар като реакция. Болни от артрит трябва да вземат В6. Действа оптимално в комбинация с В1, В2, В5, Витамин С и магнезий.

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии