Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Витамините - основната съставка на добрата жизнена дейност

През 1912 г. Казимир Функ, американски биохимик, дава наименованието "витамини" на нискомолекулните органични вещества, нужни за нормалното протичане на жизнената дейност при човека и животните. В днешни времена са известни около 30 витамина, влияещи на растежа, функциалността на нервната и имунната система, ендокринната система, кръвообразуването, обмяната на веществата.

Витамините се делят на две групи: водоразтворими (витамин С и В) и мастноразтворими (витамин А, D, Е и К). При интензивна физическа или умствена работа, както и при бременност, кърмене, нуждата от витамини в живия организъм се повишава значително. При недостиг или липса организмът може да достигне състояние на хиповитаминоза или авитаминоза, а при завишен прием на витамини - и до хиперфитаминоза.

Витамините представляват активните съставки на нуклеотидите и ензимите.

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии