Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Основната роля играе витамин С

Водноразтворим. Повечето животни синтезират собствен витамин С, за разлика от хората, човекоподобните маймуни и морските свинчета, които трябва да разчитат на храната като източник на витамина.

Играе основна роля при образуването на колаген, който е съществен за растежа и възстановяването на тъканните клетки в тялото, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите.

Помага при абсорбцията на желязото. Измерва се в милиграми (мг). Изчерпва се по-бързо в условията на стрес. Дневната дажба за възрастни е 60 мг, а при бременност и кърмене са необходими завишени количества (от 70 до 95 мг). Пушачите и хората в напреднала възраст имат по-голяма нужда от витамин С (всяка цигара разрушава 25-100 мг).

Полезни ефекти: Подходящ за саниране на рани, изгаряния и кървящи венци. Управлява ефикасността на лекарства срещу възпаление на пикочните пътища. Ускорява зарастването на следоперативни рани. Снижава кръвното ниво на холестерола. Спомага за предпазване от различни видове вирусни и бактериални инфекции и оказва общоуспокояващ ефект върху имунната система. Осигурява защита срещу канцерогенни фактори; противодейства на образуването на канцерогенни вещества. Действа като естествено разхлабително средство. Снижава честотата на съсиреци във вените. Помага при лечение и предотвратяване на настинки. Удължава живота чрез поддържане целостта на белтъчните клетки. Увеличава абсорбцията на неорганично желязо. Редуцира ефектите на редица алергени. Не позволява развитието на скорбут.

Болести при недостиг: Скорбут.

Естествени източници: Цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, шипки, домати, карфиол, картофи, чушки, зелени и листни зеленчуци.

Токсичност: Прекомерното поемане може да причини образуването на камъни от оксалатова и пикочна киселина (това може да се предотврати чрез поемане на магнезий, витамин В6 и достатъчно количество вода ежедневно). Понякога много високите дози (над 10 г дневно) причиняват неприятни странични ефекти като диария, кожни обриви и прекалено уриниране. Витамин С не трябвада се приема от онкопациенти, провеждащи лъчева и химиотерапия.

Врагове: Вода, обработка на храната, топлина, светлина, кислород, никотин.

Съвети: Високите дози витамин С могат да променят резултатите от лабораторни тестове (например би могъл да маскира наличието на кръв в изпражненията). Затова, ако ви предстоят изследания на кръв и урина, предупредете вашия лекар, че сте на витамин С, за да бъдат избегнати евентуални грешки. При диабетиците, тестуването на урина за захар може да даде погрешен резултат, ако се поемат големи количества витамин С.

Ако се поглъща повече от 750 мг дневно от витамина се препоръчва добавка от магнезий. Той е ефикасно средство срещу образуването на бъбречни камъни. Въглеродният окис разрушава витамин С, затова е добре жителите на големите градове да поемат повече. Ползването на противозачатъчни средства също предполага поемането на по-големи количества от витамина. Не забравяйте, че действа най-оптимално в комбинация с биофлавоноиди, калций и магнезий.

Преминете на увеличени дози витамин С, ако пиете аспирин, който утроява скоростта на неговото отделяне. Ако вземате женшен, за предпочитане е това да става 3 часа преди или след приема на витамин С, или храни, в които той преобладава.

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии