Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

За витамините накратко...

Витамините са органични вещества, необходими за живота. Те са от голямо значение за нормалното функциониране на организма и не могат да бъдат произведени (с малки изключения) или синтезирани в него.

Невъзможно е да се поддържа животът ни без наличието на всички необходими витамини. Нужни за растежа, жизнеността и доброто физическо състояние, витамините се откриват в минимални количества във всички натурални храни.

Ние получаваме витамини именно от тези храни или от добавките към тях. Необходимо е да се направят няколко уточнения във връзка с погрешни схващания: Витамините НЕ заместват храната. Дори напротив- те не могат да бъдат асимилирани без поемане на храна! Витамините не са хапчета, повишаващи енергията и не притежават собствена калорична или енергийна стойност!

Хората не могат да вземат витамини, да спрат да се хранят и да очакват добро здраве! Витамините не са заместители нито на въглехидрати, нито на протеини (или каквито и да е други нутриенти- минерали, вода, мазнини)! Витамините сами по себе си не са елементи на структурите в нашия организъм!

Витамините са компоненти на ензимната ни система - те активизират и регулират метаболизма и настройват организма за функциониране при висок коефициент на полезна работа. В сравнение с поемането на други хранителни вещества, количеството на приетите витамини е минимално. Същевременно недостигът дори на един витамин може да постави в опасност целия човешки организъм.

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии