Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Витамин Д може да предпази от рак

Наличието на определено количество витамин Д в организма може да ни предпази от карцином на гърдата и от колоректален рак, според две проучвания на изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего.

В първото проучване, изследователи са разгледали резултатите от две предишни изследвания и са открили, че жените с по-високо ниво на 25-хидроксивитамин Д са с по-нисък риск от развитие на рак на гърдата.

Данните са били категорични и са показвали, че хората с по-ниско ниво от 13 нанограма на 25-хидроксивитамин Д в кръвта, имат най-голяма вероятност за развитие на карцином на гърдата.

Рискът от карцином на гърдата намалява с увеличаване нивото на витамин Д.

Нивото на витамин Д, което намалява с 50% риска от развитие на рак на гърдата може да се получи като се взимат 2000 интернационални единици витамин Д дневно и заедно с това се прекарва от 10 до 15 минути дневно на слънце. Във второто проучване, изследователи са събрали данни за 1448 човека, участвали в пет предишни проучвания за колоректалния рак.

Чрез метаанализ се установява, че повишаването на серумното ниво на 25-хидроксивитамин Д до 34 нанограм/мл би могло да намали случаите на колоректален рак на половина, казва автора на проучването Едуард Горам.

Смята се, че случаите на колоректален рак биха могли да се намалят с 2/3 при серумно ниво на витамин Д 46 ng/ml, което съответства на дневен прием от 2000 IU витамин Д3.

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии