Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Витамините могат да намалят виталната продължителност (продължение)

Екипът от Копенхаген е разгледал повече от 815 клинични проучвания изследващи ползата от витамин А, Е и С, както и на бета-каротена и селен - най-употребяваните витамини и минерали. От тях са избрани 68, чийто методи най-точно са показвали ползите от витамините.

Прегледът на тези 68 проучвания показал, че антиоксидантите не увеличават и не намаляват риска от смърт.

Когато обаче изследователите са елиминирали други 21 проучвания, които имали възможност да дадат леко изкривен резултат, картината значително се променила.

Рискът за смърт останал непроменен сред приемащите витамин С и селен. За другите 3 добавки обаче рискът бил сигнификантно повишен. Бета-каротен повишава със 7% риска от смърт, витамин Е с 4%, а витамин А с 16%.

Нужни са допълнителни изследвания за оценяване на ефектите на витаминните добавки върху здравето.

назад ...

Разнообразната и питателна храна като най-добрия източник на витамини

Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.

Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.

Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.

прочети повече ...

Ябълките - полезен плод, стимулиращ отслабването и подмладяването

Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.

прочети повече ...

АРХИВ

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Търси в статии