Витамините в ядките
Ядките са вкусна и полезна храна, която ни доставя много необходими за здравето вещества. Хапването…
Анкета
Екипът от Копенхаген е разгледал повече от 815 клинични проучвания изследващи ползата от витамин А, Е и С, както и на бета-каротена и селен - най-употребяваните витамини и минерали. От тях са избрани 68, чийто методи най-точно са показвали ползите от витамините.
Прегледът на тези 68 проучвания показал, че антиоксидантите не увеличават и не намаляват риска от смърт.
Когато обаче изследователите са елиминирали други 21 проучвания, които имали възможност да дадат леко изкривен резултат, картината значително се променила.
Рискът за смърт останал непроменен сред приемащите витамин С и селен. За другите 3 добавки обаче рискът бил сигнификантно повишен. Бета-каротен повишава със 7% риска от смърт, витамин Е с 4%, а витамин А с 16%.
Нужни са допълнителни изследвания за оценяване на ефектите на витаминните добавки върху здравето.
Безспорно, най-добрият източник на витамини, не само за децата, но и за възрастните, е разнообразната, питателна храна - плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, риба.
Голямото количество протеини и въглехидрати, съдържащи се в тях, осигуряват ежедневната доза витамини на тялото и го снабдяват с енергия.
Поднасят се на малки порции, но често и ако се забележи, че децата избягват определени храни, трябва да се приготвят по друг начин.
Японците отдавна са познали ценните свойства на ябълките - пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и подмладяват.
Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.
Търси в статии
Полезни връзки
NETWORK Vision © 2008-2013