Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Микроелементите на живота

Желязото, йодът, флуорът участват в процесите на растежа и развитието, в обмяната на веществата, при образуването на кръвни телца наравно с макроелементите (калий, калций, фосфор, хлор).

Трябва да знаем, че освен с витамините и тези минерали са ни просто необходими, защото те са нито повече, нито по-малко елементите на живота.

Желязото е основна съставка на хемоглобина. При недостиг на желязо се развива анемия. Страда целият организъм, но особено – сърцето, мозъкът, косата, кожата.

За здрави зъби е важен флуорът, който  влиза в състава на зъбния емайл и участва в изграждането на костите. И при неговия недостиг се развива кариес. От друга страна и прекомерното му количество е също вредно.

За образуването на хормона на щитовидната жлеза (тироксин) е необходим друг минерал – йодът. Без него се понижава функцията на жлезата.

Недостигът на микроелементите води до нарушения в жизнената дейност на организма, а пък прекалената им употреба може да се отрази зле върху здравето ни.

назад ...

Желязото е от жизнено значение

От жизнено значение е за производството на хемоглобин (червените кръвни телца), миоглобин (червеният пигмент на мускулите) и някои ензими.

Едва около 8% от общия прием на желязо се абсорбира и прониква в кръвния поток. Възрастен индивид със средно тегло 68 кг има около 4 г желязо в организма си.

прочети повече ...

Калций - минералът с най-голямо съдържание в човешкия организъм

Калцият и фосфорът работят съвместно за здрави кости и зъби. От друга страна- калцият и магнезият работят за доброто състояние на сърдечно-съдовата система.

Почти цялото количество калций и фосфор е локализирано в зъбите и костите на човек.

прочети повече ...

Търси в статии