Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Защо витамините и минералите са важни - част първа

Витамините са хранителни вещества абсолютно необходими за правилното функциониране на човешкия организъм.

Продължителни клинични проучвания постоянно подчертават необходимостта от витамини в подходящи количества.

Витамините подпомагат метаболизма като по този начин допринасят за доброто здраве, репродуктивността, растажа и поддържането на добро физическо състояние. Значителна част от витамините не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм и се получават от храната. Самите те нямат калирийно и енергийно съдържание.

Подобно на витамините, минералите са важен компонент за правилното функциониране на организма. Те представляват 4-5% от теглото на тялото. Те са основна част на костите и зъбите, включени са в мускулите, нервните клетки, хормоните, ензимите и кръвта. Недостигът на витамини и минерали в нашето тяло, дори и в малки количества рано или късно може да доведе до увреждане на здравето.

Защо се нуждаем от пълноценно хранене?

За да се поддържа добро здравословно състояние е необходимо адекватно и балансирано хранене, което зависи от правилния избор и подходящото комбиниране на храните. Добавките към храната осигуряват на оранизма витамини и минерали, които по различни причини не получаваме от храната.

Обикновено причините са следните:

- Съвременните методи на култивиране, обработка и консервиране на храната могат да доведат до снижаване на нивото на витамини и минерали.
- Качеството на храната, приета извън дома (офиса, ресторанта и др.) трудно може да бъде проверено.
- При готвене и съхранение на храната, чувствителните витамини се разрушават.
Функцията на витамините и минералите в човешкия организъм, и техните източници
Витамини.

назад ...

Желязото е от жизнено значение

От жизнено значение е за производството на хемоглобин (червените кръвни телца), миоглобин (червеният пигмент на мускулите) и някои ензими.

Едва около 8% от общия прием на желязо се абсорбира и прониква в кръвния поток. Възрастен индивид със средно тегло 68 кг има около 4 г желязо в организма си.

прочети повече ...

Калций - минералът с най-голямо съдържание в човешкия организъм

Калцият и фосфорът работят съвместно за здрави кости и зъби. От друга страна- калцият и магнезият работят за доброто състояние на сърдечно-съдовата система.

Почти цялото количество калций и фосфор е локализирано в зъбите и костите на човек.

прочети повече ...

Търси в статии