Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Колагенът стана постоянна част от диетата

Доскоро т.нар. ресторанти за разкрасяване бяха популярни главно в Япония - там те съществуват от близо 2 години. Напоследък обаче никнат като гъби из много страни в Западна Европа, разкрива в. “Ивнинг стандарт”.

Оказва се, веществото, използвано в козметиката, за да подмладява кожата и изпъва бръчките, има своята напълно приемлива разновидност за приемане и през устата.

Готвачите разтапят колагена и го превръщат във вид желе, което добавят към месните или рибните ястия.

Веществото се доставя от Япония в Европа във вид на прах. Използвайки го като съставка, колагеновите” ресторанти са разработили цели менюта - включително и различни видове тестени десерти, сладка и конфитюри.

Ян Пенгели, главният готвач на едно от популярните от този вид заведения в Лондон, предлага на клиентите си салати от водорасли и зеленчукови салати, поръсени с колаген. Има и кифлички с колагенова плънка. Пилешките и рибните блюда с колагенови сосове също са част от специалитетите.

Разполагаме с разнообразие от добре балансирани и здравословни ястия, към които добавяме колагена”, посочва Пенгели.

Според него приемането чрез храната на този протеин с мощно и дълготрайно подмладяващо действие е много по-безболезнен начин за подобряване на външния вид, отколкото чрез инжектирането на ботокс.

Впрочем изключително богати на колаген например са свинските крачета, така че любителите на свинската пача отдавна са открили разковничето на вечната младост.

Основната цел на храните в новия вид ресторанти е да дават допълнителен тонус на организма.

Колагенът е основен съединителен белтък, който осигурява здравина и еластичност на кожата, а с възрастта започва да липсва и това води до образуването на бръчки. Колкото повече го има в организма, толкова по-малко бръчки ще имаме. Тази логика прави “ресторантите за разкрасяване” много посещавани.

Да се поглъща месо в добавка на нещо, което обикновено може да бъде намерено в кабинетите и операционните на пластичните хирурзи, изглежда все пак на мнозина доста извратено.

Опиталите манджите в лондонския ресторант на Ян Пенгели обаче твърдят, че те са учудващо приятни. Всъщност колагенът няма някакъв специфичен вкус, макар че според някои оставя леко нагарчане в устата.

Въпреки растящата популярност на колагеновите менюта, има и учени, които са доста скептични.

От британския фонд за изследвания на кожата например припомнят, че колагенът все пак е вид протеин, който се разпада в стомаха на аминокиселини, подобно на месото и рибата. Така че едва ли лицето по този начин би се подмладило очевидно.

Освен може би в случаите, когато колагеновите манджи станат постоянна част от диетата, което все още е твърде голям лукс. Една вечеря от този тип може да стигне 40-50 евро.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии