Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Силен и твърд като камък

Чудите се за какво става реч. Древните народи смятали, че който го консумира, става силен и твърд като камък. Оттам идва и научното му родово име петрозелинум (“петрос” от гръцки – “камък”, а на чист български – магданоз).

Най-старите сведения за него (главно като храна) се срещат още в египетски папируси – особено уважаван, дори смятан за свещено растение. А гръцкият поет Анакреон (5-6 в.пр.Хр.) го е... възпял като символ на радостта и славата. Някога се е вярвало, че приет като храна, магданозът възстановява силите и укрепва организма. Неговата родина са земите около Средиземно море.

Диворастящ се среща в Югоизточна Европа, Западна Азия и Северна Америка.

Кое му е толкова полезното на този “камък” за вашата диета? Корените и плодовете му съдържат до 0.10% етерично масло, листата му – провитамин А, витамин С, минерални вещества – калий, калций, магнезий, фосфор, желязо. Магданозът подпомага храносмилането и тонизира организма.
Като хранителен продукт от него може да се приготвят магданозови кюфтета, паниран магданоз, ароматно масло за сандвичи и сосове за риба. Може да се комбинира с почти всички подправки. А плодовете му се използват за получаване на етерично масло, с което се ароматизират... вина, сирена и други млечни продукти.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии