Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Дълголетие = туршийка без ракийка

"Не пия лекарства, даже и не боледувам, но от краката си страдам”, споделя 106-годишната баба Велика Събева от гр.Варна. Тя приписва дългите години живот на гените на фамилията си, както и другата тайна на дълголетието й - туршийка без ракийка .

Чете книги, гледа тлевизия и може да се обслужва сама, единствено стълбите са й проблем, но с помощта на близките си ги преодолява. Около нея са четирите й деца, петимата внуци, седемте правнуци и дори праправнучка.

Рожденият й ден се смята, че е 22 август, поне така е записано в личната й карта, но иначе той се губи във формалностите. Някога по път за село Табачка, Русенско, откъдето е баба Велика, е била записана за рождена дата 15 август. Но това наистина е една формалност.

Но конячният десерт от дюли е съвсем реален:

Продукти: 2 кг дюли; 500 г захар; 500 г мед; 150 мл винен оцет; 700 мл вода; 125 мл коняк.

Приготвяне: Дюлите се почистват и се нарязват на филийки. Задушават се до омекване, като се внимава да не се разпаднат. Нареждат се в буркани. Сокът се вари до сгъстяване. Когато поизстине, се смесва с коняка и дюлите се заливат. Поднася се като гарнитура към студено печено месо.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии