Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

"Палмовото" сирене с емулгатори и дори с креда или тебешир

"Това е убийствено, истинско сирене вече е трудно да се продаде у нас, колегите са принудени да правят ментета, за да останат на пазара", каза шефът на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Поне 50% от сиренето на пазара у нас е от палмови мазнини, смесени със сухо мляко и протеин, извлечен от телешко шкембе. Евтините заместители изгониха от рецептите прясното мляко, мандри спряха да го изкупуват, а фермери излизат на барикадите в опит да спрат вноса на сурогати.

Себестойността на "палмовото" сирене е 2,20-2,50 лв. за килограм, докато бялото саламурено по традиционната рецепта излиза двойно по-скъпо. При заместителя не е ясно какво е качеството, защото се прави с полулегално внесени мазнини от Индонезия, сухо мляко от Украйна, емулгатори и дори креда или тебешир.

Рецептата е проста - разтваря се с вода сухото мляко, за да се получи от 2,8 до 3,5 литра течност, към нея се прибавя палмовата мазнина в хомогенизатор. Така се постига нужната масленост, като мазнините и водата се свързват с различни емулгатори и добавки.

При тази процедура обаче се получават трансмазнини, които се натрупват в кръвоносните съдове на организма, казват специалистите. Тези съставки дори били забранени в държави като Австралия, САЩ и Дания.

"Чуждите търговци, като чуят, че искаме 3 евро на кг за бяло саламурено сирене, ни казват: Ама в магазините у вас се продава за 3 лв.", коментира Зоров.

По разпореждане на земеделския министър Валери Цветанов на 20 декември е издадена заповед от шефа на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов всички продукти от растителен произход да се продават на отделни щандове от сиренето.

На пазара има хаос, но се пречи да бъде агенция за контрол на храните. Според Цветанов тя трябва да бъде част от агроведомството. Такава била практиката в повечето европейски държави.

Земеделското министерство вече изпълнявало проект с помощта на германски експерти за създаване на център за анализи и окачествяване на храните.

''Вероятно ще се наложи да сложим изискването в специална наредба, защото сега веригите магазини се дърпат и не изпълняват'', каза министър Цветанов. Според него не е нормално да има сирене с палмово масло по 3,50-4 лв./кг, това унищожавало родното животновъдство.

назад ...

Има ли връзка между ГМО царевицата и рака?!

Темата за ГМО царевицата се превърна в своеобразен публичен дебат между изтъкнат учен и Европейската организация за безопасност на храните.

Има връзка между широко използваната в хранителната промишленост и животновъдството генномодифицирана царевица и увеличените случаи на рак, твърди френски изследовател. Той обещава да публикува своето проучване още на следващия ден след като Европейския съюз, направи същото с данните, въз основа на които прави своето заключение относно безопасността на ГМО-царевицата и произвежданите от нея продукти.

прочети повече ...

Диетолози обявиха най-полезните храни за 2012

Американски учени класираха на базата на сериозни изследвания най-полезните хранителни продукти през 2012 година, съобщиха РИА "Новости" и в. "Таймс ъв Индия".

Според диетолозите на първо място са доматите, които съдържат много антиоксиданти. Веднага след тях се нареждат чушките и горските плодове като малини, къпини, ягоди, които са богати на витамини и минерали.

В рейтинга на най-полезните хранителни продукти през 2012 г. е намерила място още соята.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии