Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Малините свалят температурата

За майките, които изпадат в паника, щом детето им качи температура, страхът не е добър съветник. На тях може би ще подейства успокоително мъдростта на Хипократ: "Дайте ми температура, и аз ще излекувам всяка болест".

Бързото сваляне на градусите на всяка цена и с всички средства вреди, а не помага.

Организмът обикновено има сили да се защитава и да се справи сам. Когато в тялото проникнат чужди за него болестотворни микроорганизми, атаката им "включва" в действие серия от процеси.

Бдителна „полиция" - клетките на имунната система, блокират нашествениците. При температура над 38,5°С броят на макрофагите - предния фронт на отбраната, се увеличава над 20 пъти. И те унищожават нашествениците и директно убиват бактериите.

Когато не са в състояние да се справят с всички агресори, те вдигат тревога в „щаба"- центрове в главния мозък, които включват механизми за повишаване на температурата. Така треската стимулира имунната система и създава неблагоприятни условия за болестотворните нашественици. Те виреят добре при по-ниска от обичайната телесна температура.

Затова най- често грипът и баналните вирусни инфекции "тръгват" заедно с хремата от носа, където е по-хладно. Така че бързото сваляне на температурата в самото й начало, удължава периода на боледуване.

Треската обикновено минава през 3 стадия - подем, задържане и понижение. Първият, когато температурата се повишава, е свързан с пренастройка на терморегулацията - произвеждаме повече топлина, отколкото отделяме.  Това е характерно за новородените.

Когато периферните кръвоносни съдове се свият, притокът на топла кръв се ограничава и това бави отделянето на топлина. Потенето спира, кожата побледнява, настръхва и добива вид на гъша кожа (при животните настръхването на козината създава допълнителен въздушен термоизолиращ слой).

Обикновено следва втрисане, чиято цел също е да повиши температурата.

Когато температурата стигне до определена стойност, тя обикновено се задържа на това ниво часове, дни или дори седмица. Процесите на "производство" на топлина и излъчването й се уравновесяват. Кръвоносните съдове в кожата се разширяват, бледостта й изчезва и тя добива нормален цвят. Треската преминава. Човек се затопля. На този етап тялото излъчва  топлина като радиатор.

Температурата по време на треската може да е умерено висока до 38 градуса, висока фебрилна -до 39  градуса, висока - 39-40°, и  хиперпиретична - над 41°. Спадането й може да стане рязко или постепенно. То става, когато атаката на бактерии, вируси или гъбички завърши или по естествените механизми за регулиране, когато организмът сам се е справил с болестта. 
Щом градусите паднат, кръвоносните съдове на кожата се разширяват, започва обилно потене, засилва се и уринирането.

Тревожно е, когато кърмаче на възраст между 0 и 3 месеца, вдигне температура. Трябва да сме нащрек още щом живакът се качи над 38°С, особено ако болното изглежда вяло, отпуснато и няма апетит.

При по-големи деца от 3 до 36 месеца трябва да вземем мерки при температура около 39°С. Добре е да му дадем повече течности. Сок и чай от малини ще свалят градусите. Ако детето е над 3 години - границата е по-висока. Температура над 40,5 градуса налага спешни мерки.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии