Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Наднорменото тегло при жените може да увеличи риска от рак на яйчниците

Изследване на американски учени показва, че наднорменото тегло през пубертета или през по-късен етап от живота на жената може да увеличи риска от рак на яйчниците.

В изследването са участвали повече от 94 000 жени на възраст от 50 до 71 години и те били наблюдавани повече от седем години.

Резултатите показали, че по-пълните жени са много по-склонни да развият болестта от тези с нормално тегло. Особено рискова е групата на жените с наднормено тегло, които нямат деца. При тях вероятността да се развие рак нараства заедно с нарастване на ИТТ ( индексът на телесното тегло).

Многобройни изследвания показват че съществува връзка между високите нива на естроген в организма и рискът от образуване на рак на яйчниците. Раждането намаляват този риск, защото през деветте месеца на бременност, женското тяло не произвеждa яйцеклетки, и нивата на естроген не се повишават и няма опасност от натрупване на този хормон в тялото.

Специалистите напомнят, че за такова натрупване на вредни количества естроген може да се говори само при жени, в климактериум, страдащи от наднормено тегло в продължение на десетилетия.

Лекарите от Американската асоциация на онкологичните специалисти, които са автори на изследването, подчертават още, че намаляването на наднорменото теглото е от изключителна важност за здравето на всяка жена и може да има изключително важна роля за предпазване от онкологични заболявания.

Всяка година хиляди жени се разболяват от рак на яйчниците. Тази болест е сред петте най-разпространени причини за смъртност сред жените.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии