Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Вегетарианската диета увеличава риска от рак на дебелото черво

Британски учени са установили, че хората, които не ядат месо, страдат значително по-рядко от ракови заболявания. Проучването, публикувано American Journal of Clinical Nutrition, обхваща данни за 52 700 мъже и жени. Хората са разделени на 4 групи в зависимост от хранителния режим – месоядни, консумиращи риба, вегетарианци и вегани (приемащи само растителна храна).

Най-малко случаи на рак са наблюдавани при консумиращите риба и вегетарианците в сравнение с месоядните.

Вегетарианците обаче са застрашени от рак на дебелото черво – единственото онкологично заболяване, което в тази група дори се среща с по-голяма честота, отколкото при месоядните.

Досега появата на този вид рак се свързваше предимно с червеното месо, напомнят учените. Онкологичните заболявания зависят от множество фактори.

Вегетарианството намалява риска от някои видове рак, но все още няма обяснение за по-високата заболеваемост от рак на дебелото черво сред привържениците на този хранителен режим, уточняват специалистите.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии