Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Продължителните и еднообразни диети водат до депресии

Еднообразната и безвкусна храна може да предизвика сериозни нервни и психически разстройства, твърдят израелски изследователи. Те установили при специално изследване, че безвкусната храна понижава емоционалния тонус, прави хората апатични и в най-добрия случай води до хронична умора.

Така строгата диета, включваща храни не според индивидуалния вкус на човека, може да доведе до дълбоко невротично разстройство. Всяка еднообразна храна или храната, която не ни е вкусна, намалява емоционалния фон, предизвиква вялост и провокира физическата отпадналост, твърдят специалисти в статия в American Journal of Public Health.

Когато спазват строга диета, състояща се от храни, които по принцип не харесват, хората си нанасят психологическа травма, която може да прерасне в нервно разстройство, допълват авторите.

Според експертите, хората с депресивна нагласа реагират още по-болезнено на еднообразното хранене. Като не усещат приятен вкус, депресивно болните се хранят автоматично и не си дават сметка за консумираното количество. Това става причина за покачване на теглото. 30% от хората в депресивно състояние напълняват.

Жертва на „диетичната” депресия са основно жените, защото те по-често прилагат изтощителни диети. В резултат мозъкът изпитва недостиг от важни вещества и изпраща до всички органи сигнали за тревога и напрежение.

Човек започва да се чувства напрегнат, раздразнителен, нещастен.  В психиатрията дори има понятие диетична депресия. Изводът на учените е, че ако дълго се прилага една и съща диета, това нарушава обмяната, в организма се натрупват кетонови тела, които влияят отрицателно на мозъка и освен това водят до проблеми със сърцето.

Специалистите твърдят, че когато човек е изпаднал в състояние на депресия, той променя и вкусовото си възприятие. Храната му се струва безвкусна, а дори и най-любимите лакомства вече не го радват и затова чисто механично болният започва да поглъща по-големи количества храна. В състояние на депресия напълняват 30% от хората.

Най-често жертви на диетична депресия стават жените, спазващи строги диети. В такава ситуация мозъкът не получава полезните вещества и изпраща сигнали за тревога и напрегнатост. Човек започва да се чувства нещастен, неудовлетворен, започва да се кара с близките си. А от това състояние лесно може да се стигне до една от двете крайности - булимия или анорексия.

Ако продължително време се спазва монодиета, например млечна, поради нарушение на метаболизма в организма се натрупват кетонови тела, които изтощават мозъка и предизвикват сърдечно-съдови проблеми.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии