Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Затлъстяването предразполага към рак

Затлъстяването се нарежда до тютюнопушенето като рисков фактор за развитие на злокачествен процес.

Днес то се наблюдава сред 20% от жените и 30 от мъжете с малигнено заболяване. За сравнение ще отбележим, че цигарите са обвинявани за предразполагащи към рак в 30% от случаите днес.

Това заяви д-р Уолтър Уилет от Харвърдския Университет по Обществено Здраве на годишната среща на American Association for the Advancement of Science.  Честотата на тютюнопушенето намалява, а тази на обезитета се покачва.

Лекарите предупреждават, че хората сами си причиняват злокачественото заболяване, водейки нерационален начин на живот. Доказана е връзката му с рака на гърдата, дебелото черво, черния дроб, панкреаса, жлъчния мехур.

Да не забравяме, че и алкохолът се асоциира с някои от тях. През 80-те години на миналия век концепцията за телесната маса като рисков фактор за малигнен процес не е събирала достатъчно доказателства.

Идеите за наблягане на плодове и зеленчуци в хранителния режим, също бяха недостатъчно обосновани. Днес обаче проблемът е изключително сериозен.  Уилет напомня, че 30-35% от рака се дължи на грешка в диетата. Затлъстяването е едно от нейните отражения.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии