Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Супата помага за отслабването

В битката срещу излишните килограми най-лош враг е гладът. Учени обаче откриха просто средство за залъгване на апетита - супата.

Един типичен обяд се състои от пиле и зеленчуци с чаша вода. С него човек се чувства сит около два часа. Ако същите продукти бъдат сготвени на супа обаче, гладът настъпва много по-късно. Защо между супата и същите сухи продукти, прокарани с чаша вода има такава разлика?

Отговорът е в стомаха. Учени използваха ултразвук и магнитен резонанс, за да установят какво става в стомаха след поглъщане на твърда храна плюс вода и на супа от същите продукти. При поемане на твърда храна клапата на пилорния сфинктер към червата я задържа, за да може да й въздействат храносмилателните сокове.

Водата обаче преминава веднага през сфинктера към червата. Когато същите продукти бъдат приети като супа, цялата смес остава в стомаха и той е пълен по-дълго време.

Оттам чувството за ситост. Ключът към това евтино разковниче срещу глада е хормонът грелин. Той е един от основните фактори в системата на апетита.

Грелинът се освобождава от специализирани клетки в стомашната стена. Когато стомахът е празен, тези клетки осигуряват постоянен поток от грелин, който по кръвта достига до центъра на апетита в мозъка - хипоталамуса. Той сигнализира за глад.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии